Critical Alignment Yoga bukken en buigen

Critical Alignment Yoga: Bukken en buigen

Naar de grond buigen is een beweging die we gewend zijn. We hebben daar ieder onze eigen manier voor ontwikkeld: een patroon. Hoe zorg je ervoor dat je anatomisch verantwoord bukt en buigt? Gert van Leeuwen legt uit hoe je je rug stabiel houdt in de vooroverbuiging. In deel 6 van de rubriek in het Yoga Magazine laat Gert zien hoe je onderrug wel stabiel wordt.

Iets van de grond oprapen, bukken, naar voren reiken, een kind of een krat vol boodschappen optillen. Vooroverbuigen is een beweging die we in het dagelijks leven vaak maken. Dat kan de voorbuiging als yoga-oefening ingewikkeld maken, het is immers een ingesleten patroon. Als we iets zwaars moeten optillen dan buigen we naar voren, pakken we het vast en trekken we het omhoog. Dit doen we vaak met een ‘knik’ in de rug, en dat is waarom het dan bij veel mensen in de rug schiet: spit. De knik maakt de rug instabiel. Bij de vooroverbuigingen in yoga buigen we ook naar voren om onze voeten te pakken en eraan te ‘trekken’. Dit in feite dezelfde beweging. Hoe houden we onze rug tijdens het vooroverbuigen nu stabiel?

Dit verloopt in twee fasen: allereerst moeten we de onderrug strekken (hol maken), omdat de middellijn van de onderrug in de gestrekte vorm een kracht ontwikkelt die doorloopt tot het bekken. Deze kracht komt vanuit de houdingspiertjes die tegen de wervelkolom aan liggen. Aan de voorkant van je lichaam activeert die kracht, als in een reflex, de dwarse buikspier. Dit is een spier die aanvoelt als een binnenband, omdat hij je buik wat laat opbollen. Laat die bolle vorm van je buik niet verloren gaan als je naar voren buigt,  anders verlies de onderrug zijn kracht. Het voelt alsof je je buik als een soort stootkussen naar je benen duwt. Zolang dat plaatsvindt, werken de diepe houdingspieren en de grote rugspieren op een goede manier samen en is je onderrug veilig. Als je je voeten of benen tijdens een vooroverbuiging vastpakt en eraan trekt, is het de bedoeling dat je je meer richting je bovenbenen brengt. Dan versterk je je onderrug zelfs als die een beetje gebogen is.

Doe je dat niet, maar trek je in plaats daarvan je schouder naar je nek, dan maak je je onderrug ‘onveilig’.

De doorgifte van beweging in je onderrug eindigt in je bekkenbodem, in je heupen. Daar aangekomen kunnen de hamstrings gerekt worden. Forceer dit niet: benader je hamstrings vanuit rust door in de ruimte van je buik te blijven ademen.

Door hulpmiddelen uit de Critical Alignment Yoga als het rolletje kom je op plaatsen waar je zelf en ook in de yogahoudingen (asana’s) niet zo makkelijk bij komt. Door de druk van je lichaamsgewicht en de zwaartekracht, in samenwerking met je adem, kunnen de spieren van de onderrug zich weer ontspannen en komt de bewegelijkheid in de wervels terug.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? De oefeningen zijn makkelijk te leren en je kunt ze na wat oefenen ook heel goed zelf thuis toepassen. Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen, of maak een afspraak voor een individuele yogales.

Gert van Leeuwen is de oprichter van het Critical Alignment Yoga en Therapie-instituut. Irene Vos is bij dit instituut opgeleid tot Critical Alignment yogadocent en Critical Alignment yogatherapeut.

Critical Alignment Yoga bukken en buigen

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.