Welkom bij YogaOmmen

Van rugklacht naar rugkracht, aanmeldpagina

Rugklacht naar Rugkracht

Gratis Challenge

Van rugklacht naar rugkracht!

Sluit vrijdag 19  januari 2018

Meteen inschrijven?

Wat gaan we doen?

Je ontvangt 6 dagen lang een kort filmpje van ongeveer 5 tot 15 minuten met daarin een oefening om de wervelkolom te versoepelen. Het zijn simpele oefeningen die je op een stoel kunt uitvoeren. Tevens kom je in een besloten Facebookgroep waarin je eventuele vragen kunt stellen.

Als je meedoet betekent dit voor jou:

Dat je 6 dagen lang oefeningen ontvangt om je wervelkolom te versoepelen. Tegelijkertijd leer je ook welke bewegingen de wervelkolom kan maken, welke veelvoorkomende voorkeurshoudingen de rug belasten (waardoor klachten kunnen ontstaan) en wat het verschil is tussen corsetspieren en houdingsspieren. Verder kan je gebruik maken van de Online ondersteuning via de besloten Facebook groep.

Doe je mee?

Ik wil graag zoveel mogelijk mensen de bijzondere effecten van Critical Alignment Yoga laten ervaren. Help je mee door deze lessen voor het versoepelen van de wervelkolom te delen?

Deel dan op enthousiaste wijze deze challenge “Van rugklacht naar rugkracht” op Facebook, Twitter, Periscope of in je nieuwsbrief/blog en mail me wat je hebt gedaan.

Ik ben je heel dankbaar als je deze online yogalessen wilt delen, zodat we samen met meerdere mensen deze yogalessen voor het versoepelen van de wervelkolom kunnen gaan volgen. Via de volgende links kom je meer te weten over de stramme onderrug, de kromme bovenrug en welke invloed deze hebben op de beweging van de armen en benen. Je wordt bewust van je lichaamshouding, en de stand van je lichaam bepaalt hoe jij je voelt.

Over Irene Vos

Mijn naam is Irene Vos. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter. Ik ben een yogadocent die zich gespecialiseerd heeft in Critical Alignment Yoga en Therapie en Restorative Yoga. Deze yogavormen van zijn therapeutische yogavormen. De yoga-oefeningen die je leert zijn ook geheel zelf (thuis) te oefenen. Ik geef wekelijks 8 yogalessen in mijn yogastudio in Ommen. Daarnaast geef ik nog een aantal individuele lessen in de week. Dit alles doe ik naast mijn baan als jeugdverpleegkundige bij de GGD IJsselland.

Critical Alignment Yoga en Therapie is geschikt voor iedereen. Voor zowel de beginnende als de gevorderde yogi, maar vooral ook voor mensen met rugklachten, nek- en schouderklachten, blessures of na een operatie, gewrichtsproblemen, etc..

Als je hiermee in aanraking komt, betekent dit dat je leert omgaan met jezelf. Dat je je eigen grenzen leert kennen en deze grenzen ook weer stap voor stap kunt gaan verleggen. Dat je gaat ervaren hoe je weer licht en vrij kunt bewegen. Want de stand van je lichaam bepaalt hoe jij je voelt. Daarnaast krijgt je meer rust. Niet alleen in je hoofd, maar ook in het dagelijks leven. Je zult al snel merken dat je aardiger wordt voor jezelf en ook voor anderen. Je komt weer in balans. Je zult de meerwaarde van het vrijer bewegen in je dagelijkse bezigheden ervaren, zodat je dit nog beter voelt in je eigen lichaam. Dit heeft positieve uitwerkingen in je privéleven en in je yogapractice. De yogales begint eigenlijk als je van je mat afstapt en alles wat je geleerd hebt in je dagelijks leven gaat toepassen.

Mijn droom is

Het was eind 2010, ik was aan het einde van mijn 4-jarige yogaopleiding en zocht een stageadres. Na diverse pogingen en afwijzingen ben ik Yoga Ommen begonnen. Thuis hadden we een grote kamer met eigen opgang waar we niet zoveel mee deden. Het was een logeer-, strijk- en wasruimte. Eigenlijk een soort groot rommelhok. De verhuisdozen die nog nooit waren uitgepakt stonden nog tegen de muur. Begin maart 2011, op internationale vrouwendag, stond er een bord in de plaatselijk bibliotheek: “Noteer hier je talenten”. Ik noteerde: “Yogadocent in opleiding zoekt oefencursisten”. Nietsvermoedend ging ik weer naar huis. De dagen erna ging de telefoon en moest ik wel. We zijn met 2 groepjes tussen de verhuisdozen in begonnen. Ik weet nog dat ik dat heel spannend en eng vond. Maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer yogalesgroepen bij. Een groot aantal mensen die bij mij yogales volgen, hebben in mindere of meerdere mate (fysieke) klachten.

Om mij te verdiepen in therapeutische yoga heb ik toen een aantal boeken over dit onderwerp besteld, waaronder het flinke boek van Gert van Leeuwen. In eerste instantie was mijn reactie: ‘Oh nee, vreselijk zo’n dik boek, daar heb ik helemaal geen zin in.’ Ik had het eerst maar weggelegd. Totdat ik op een gegeven moment toch het boek weer ter hand nam en erin begon te bladeren. Er stonden tekeningen in met stripjes en rolletjes, boogjes en een hoofdstandbankje. Ik snapte er aanvankelijk nog niet zoveel van. Met deze hulpmiddelen was ik niet bekend.

Maar zijn manier van schrijven was zo invoelend en makkelijk leesbaar dat mijn interesse en nieuwsgierigheid toch waren geprikkeld. Toen er in de nieuwsbrief van de Vereniging Yogadocenten Nederland een aankondiging van de bijscholing voor yogadocenten Critical Alignment Basis verscheen heb ik geen moment getwijfeld. Zo zat ik januari 2014 in Amsterdam aan de Blankenstraat 166 in de prachtige studio met nog een 16-tal andere yogadocenten. Vrijwel meteen wist ik dat ik opnieuw thuis was gekomen.

Bewegen vanuit ontspanning, niet vanuit wilskracht

De Yogaopleiding Hara en Critical Alignment Yoga hebben beiden gemeen dat ze yogadocenten opleiden op basis van zelfonderzoek en het leren bewegen vanuit ontspanning i.p.v. uit wilskracht. Alles begint met zelfonderzoek: pas als je onderzoekt waar spanning ontstaat kan de spanning zich ontladen. ‘Waar ligt de diepere oorzaak van die spanning?’ Critical Alignment Yoga werkt met hulpmiddelen zoals het bankje om de hoofdstand mee te oefenen, een boogje dat je bij de achteroverbuigingen gebruikt en een strip. Tijdens de yogahoudingen kan het lichaam hierdoor optimaal blijven ontspannen, waardoor je in de houding kunt blijven, in dieper gelegen spierlagen terecht komt en blokkades in de verbindingsketens zich oplossen.

_MG_3916-webDe stand van je lichaam bepaalt hoe jij je voelt. Ik kan goed overbrengen wat er in het lichaam te voelen is. Mijn kennis van anatomie en fysiologie is goed door mijn medische achtergrond. Door mijn werk als verpleegkundige heb ik mensen al letterlijk en figuurlijk ‘in handen’ gehad. Het weer in contact komen met je lichaam, de verbinding tussen lichaam en geest herstellen waardoor het zelfhelend vermogen weer mogelijk wordt. Met als resultaat jezelf weer te kunnen gaan ervaren, ook met de daarbij horende ongemakken. De houdingen zijn bedoeld als hulpmiddel, niet als doel op zich. Ze zijn bedoeld om je te laten voelen waar de spanning in je lichaam is opgeslagen, en om deze spanning met behulp van de adem, zwaartekracht en lichaamsgewicht stapje voor stapje op te lossen. Met behulp van Critical Alignment Yoga & Therapie en Restorative Yoga bevorder je dit proces.
Het zijn twee yogavormen die de afgelopen tijd steeds meer in bekendheid geraken. Niet afhankelijk worden van een therapeut of yogadocent, maar er zelf mee aan de slag gaan. Zelf verantwoordelijkheid nemen om je eigen gezondheid en welbevinden te bevorderen. Je op weg helpen doe ik graag! Dat kan in een wekelijkse groepsles, individuele yogales, workshops als gastdocent op locatie en begin volgend jaar online met het online Critical Alignment Yogaprogramma.

Kortom: doe mee, het is gratis, dus schrijf je in bovenaan deze pagina!

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.