Arm van buiten en rijk van binnen

Arm van buiten en rijk van binnen

Als ik over Kenia vertel, dan begin ik te stralen. Mijn hart begint sneller te kloppen en mijn energie neemt toe. Ik hoor het van anderen en zie het zelf ook terug op foto’s. Wat het precies is, is niet makkelijk uit te leggen. Is het de blauwe lucht die hoger lijkt, of de geuren en kleuren? Nee. Maar wat dan wel?

Meevibreren op positieve energie

In Kenia zijn veel mensen arm van buiten en rijk van binnen. Hun energie, glimlach en vrolijkheid hebben een enorm effect op me. Ik voel me er fantastisch door. Het zijn de positieve vibe en energie waar ik op meevibreer. Onze (adoptie)dochter, geboren in Kenia, vroeg laatst aan de keukentafel: “Mam, zou je er niet willen wonen?” Het antwoord daarop, moest ik eerlijk toegeven, was “ja”. Het liefst ga ik daar wonen.

Arm van buiten en rijk van binnen kerkdienst Anglican Church Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Kerkdienst Anglican Church

Hartelijk ontvangen

Tijdens mijn laatste bezoek aan Kenia kwam ik terecht in Bondo, de geboorteplaats van een goede vriend. Hij wilde me laten kennismaken met de community die hem grootbracht nadat hij op elfjarige leeftijd samen met zijn broers en zus wees werd. Een liefdevolle vrouw zorgde voor hen. Haar naam is Norah en ze was onderwijzeres. Inmiddels is ze 80 jaar oud. Ik werd hartelijk ontvangen en na het kerkbezoek op zondag mocht ik mee voor een traditionele lunch bij haar thuis. Ondanks dat ze weinig heeft, deelde ze het beetje wat ze heeft met mij.

 

Arm van buiten en rijk van binnen in de kerk Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

In de kerk

 

Arm van buiten en rijk van binnen lunch bij Norah thuis Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Lunch bij Norah thuis

Waar je mee omgaat word je mee besmet

In de wereld waarin ik leef hebben veel mensen het goed. Elke dag te eten, een huis om in te wonen en een auto voor de deur, misschien wel twee. Toch voel ik me weleens ontevreden als dingen niet lopen zoals ik wil. Misschien herken je dit wel.

Zo kunnen wij Nederlanders steen en been klagen over het weer. Het is te koud, te nat en anders is het wel te heet. Kijk eens rond als je op een terras zit of in de rij staat bij de kassa: alle mondhoeken staan naar beneden. Op de snelweg krijg je een middelvinger of knipperende lichten in je achteruitkijkspiegel als je niet snel genoeg aan de kant gaat. Ik zie in Nederland veel mensen om me heen die rijk van buiten zijn en arm van binnen. Waar je mee omgaat word je mee besmet, heb ik weleens horen zeggen.

Met elkaar verbonden

Als ik niet oppas word ik meegezogen in die zware, negatieve energie. Dan huil ik met alle andere ‘wolven’ de grote klaagzang mee en voel ik me binnen de kortste keren leeg en vermoeid. Zo maken we elkaar chagrijnig, zwak en misschien zelfs ziek. Het is vrij algemeen bekend dat je immuunsysteem verzwakt raakt als je somber bent. Je wordt dan vatbaarder voor bacteriën, virussen en allerlei andere aandoeningen.

Deze negativiteit creëren we samen. Eigenlijk creëren we een ziekmakend klimaat. Ja, je leest het goed: het is besmettelijk, die zware energie. Alles is trilling en hiermee beïnvloeden we elkaar. We zijn met elkaar verbonden. Een ecosysteem, zoals ik in mijn vorige blog vertelde. Als je ervoor openstaat, leg ik je graag uit hoe we dit ook met elkaar kunnen veranderen en beïnvloeden.

 

arm van buiten en rijk van binnen bord van de school ebenezer usire academy Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Bord van de school

Miti ya Matumaini: bomen van hoop

De volgende dag werd ik opgehaald en reden we naar de Abenezer Usire Academy om Rhoda Amolo op te halen. Rhoda is een lokale projectleider. Samen met de school werkt ze aan het bomenplantproject Miti ya Matumaini, oftwel Trees of hope, “bomen van hoop”. Hiermee hopen ze de plaatselijke gemeenschap van voedsel en inkomen te kunnen voorzien.

Samen met Rhoda reden we naar een stuk grond net ergens buiten Bondo. Hier en daar stond een armoedig huisje en ik wist niet goed waar ik nou eigenlijk was. Na een hobbelige rit en een flink stuk lopen waren we er bijna. Het stuk grond was omheind met struiken die flinke stekels hadden. Het leek wel het sprookje van Doornroosje. We hadden al bijna opgeven toen ik ineens een kleine doorgang zag waar we doorheen konden.

Een met de omgeving

Aangekomen op het perceel nam ik de omgeving in me op. Alsof mijn voeten wortelschoten, raakte ik een soort trance. Ik kan het niet goed uitleggen, maar het leek wel of ik een werd met de omgeving. Er ging een energie door me heen en ik ontving een boodschap: deze grond is bedoeld voor het bomenproject.

Stomverbaasd keek ik mijn twee metgezellen aan. We maakten net aanstalten om te vertrekken toen we twee jongemannen tegen het lijf liepen. Een heel gesprek volgde in Swahili, een taal die ik niet goed versta. Even later kwamen ook de dorpsoudste en een buurvrouw en het leek wel of er een geplande vergadering gaande was. De zon scheen al stevig en ik zocht de schaduw van een boom op. Daar wachtte ik rustig. Ik voelde me vredig en vertrouwd, ik kon er wel uren blijven zitten.

Hoge en lage trillingen

Alles bestaat uit energie. Jij, ik en alles om ons heen. Zelfs voorwerpen hebben energie. Het is nauwelijks te bevatten. Deze energie bestaat uit verschillende frequenties. Ben je verdrietig of depressief, dan heb je een lage trilling en die trilling zend je ook naar je omgeving uit. Eigenlijk stuur je je negatieve energie de wereld in. Vooral naar de mensen die in je buurt zijn. Een typisch voorbeeld hiervan is als je ergens binnenkomt en voelt dat de sfeer te snijden is.

Ben je juist opgewekt en blij, dan heb je een hoge trilling. Een trilling die hoog is, is positieve energie. Je stuurt die positieve energie dan ook naar anderen om je heen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die de slappe lach heeft. Dan ga je automatisch bijna meelachen. Nu varieren onze emoties en humeur gedurende de dag en gaan die trillingen dus de hele dag omhoog en omlaag. Het blijft schommelen.

Trilling hoog houden

Jij en ik worden dus beïnvloed door onze omgeving. Door mensen in de nabije omgeving, maar ook door de berichten die uitgezonden worden door de media. Vooral in deze tijd kan je trilling behoorlijk omlaag schieten door alle berichten over wat er gaande is in de huidige wereld. Voor mij is het dus een grote prioriteit om mijn trilling, en die van mijn omgeving, hoog te houden. Maar hoe doe je dat? En wat kunnen we leren van mensen die dagelijks geconfronteerd worden met armoede en ogenschijnlijk uitzichtloze leefomstandigheden? Hmmm, dat vraagt verder onderzoek.

Arm van buiten en rijk van binnen Op bezoek bij Norah Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Op bezoek bij Norah

Zonder weerstand en in volledig vertrouwen

Na een tijd werd ik geïnformeerd dat de plaatselijke chief zich inmiddels telefonisch had gemeld en dat we bij hem werden verwacht. De twee jongemannen reden met ons mee om de weg te wijzen. Ik zag de chief al op een afstandje in de schaduw op zijn stoel zitten, klaar om ons te ontvangen. Het leek alsof alles afgesproken was.

Na het verhaal uit de doeken te hebben gedaan werden we doorverwezen naar een nog hogere ambtenaar die in het kantoorje binnen aanwezig bleek te zijn. Daar zat ik tussen een hele groep mensen in een piepklein kantoortje. Rhoda begon wat zenuwachtig te worden. Ze was al vrij lang weg van haar  werk op school en ze was bang dat ze hierdoor in de problemen zou komen. Ik meldde haar zonder na te denken dat ze aan het werk was en dat ze zich geen zorgen moest maken. Waar ik het vandaan haalde, geen idee. Het was een soort innerlijk weten. Eerlijk gezegd snapte ik zelf ook niet helemaal waar het over ging en wat zich nu eigenlijk afspeelde. Ik liet me meevibreren, zonder inmenging van mijn eigen ratio. Zonder weerstand en in volledig vertrouwen en, wow, wat voelde dit toch geweldig!

Arm van buiten en rijk van binnen spontaan overleg in het veld Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Spontaan overleg in het veld

Een enorme aantrekkingskracht

De hoge ambtenaar vroeg aan mij hoe ik Kenia vond. Ik antwoordde dat ik thuis was. Niet veel later stonden Rhoda en ik wat beduusd buiten. Miti ya Matumaini was geboren. Alleen de grond moet nog op naam van het project worden gezet en gelegaliseerd worden. We brachten Rhoda terug naar haar school. Ondertussen had ik tijdens het teruglopen naar de auto een grote steen gevonden. Aangekomen bij de school namen we afscheid van elkaar met de hand op de steen, opdat we elkaar weer zouden ontmoeten.

Rhoda kon niet geloven wat zich die ochtend allemaal had afgespeeld. Nog nooit had ze zoiets meegemaakt. Ik zelf eerlijk gezegd ook niet. Het leek wel een soort toneelstuk waarin iedereen achter de coulissen klaarstond. Alsof het allemaal zo gepland was. Het was een mysterieuze ochtend. Het leek wel of alles op elkaar was afgestemd en de energie vloeide en stroomde. Was dit toeval? Dat kan haast niet.

Iets waar ik voor wil leven

Wat mijn rol in dit verhaal gaat worden heb ik nog niet helemaal helder. Wat ik wel weet is dat ik hier heel graag bij betrokken wil zijn en dat ik een enorme aantrekkingskracht voel die zijn weerga niet kent. Dit is echt iets waar ik voor wil leven. Om samen te werken aan een mooiere, schone, duurzame samenleving en om een liefdevolle wereld te creëren voor iedereen.

schoolterrein Ebenezer Usire Academy Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Schoolterrein Ebenezer Usire Acadademy

Inzamelingsactie voor Miti Ya Matumaini

Miti Ya Matumaini betekent Trees of Hope en is een bomenproject in Bondo (Kenia). De organisatie richt zich voornamelijk op het verbeteren van het levensonderhoud door het planten van bomen en de productie van gewassen via agriforestry.

In samenwerking met Ebenezer Usire Academy zorgen we ervoor dat kennis en knowhow wordt verspreid onder de leerlingen van de Ebenezer Usire Academy. Door deze samenwerking willen we ervoor zorgen dat dit project bestendig is voor meerdere generaties. Jong geleerd is oud gedaan, is ons motto.

Rhodo Amolo is de plaatselijke projectleider. We hebben €2000,- nodig voor de omheining van de grond. Elk bedrag, groot of klein, is welkom om dit geweldige project te ondersteunen.

Juist nu met de gevolgen van de #Covid zitten miljoenen mensen zonder inkomen (zonder uitkering) is het verbouwen van voedsel, tussen de bomen, een welkome aanvulling op het dagelijkse eten.

Ja, ik doneer voor de omheining van Miti ya Matumaini

 

Rhoda Amolo projectleider van Miti ya Matumaini / Trees of hope Irene Vos Yoga Ommen Critical Alignment Yoga

Rhoda Amolo, projectleider van Miti ya Matumaini / Trees of hope

85 procent van de mensen leeft op een lage frequentie van bewustzijnsniveau

Er is een Amerikaanse psychiater, David R. Hawkins (1927-2012), die een bewustzijnsschaal ontwikkelde en beschrijft in zijn boek Power vs. Force.  Hawkins komt tot de schokkende conclusie dat maar liefst 85 procent van de mensheid op een lage frequentie van bewustzijnsniveau leeft. Dit ga ik eens verder uitpluizen en ik zal mijn bevindingen delen in een volgende blog. Misschien kom ik er dan achter hoe het komt dat zoveel mensen in Kenia vaak arm van buiten en rijk van binnen zijn.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.