oorzaak schouderklachten ligt in de bovenrug

De schouders: stressdragers

In deel 2 van de anatomierubriek in het Yoga Magazine behandelt yogadocent Gert van Leeuwen schouderklachten.

Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van hun lichaamshouding in het dagelijks leven. Door Critical Alignment Yoga wordt je geconfronteerd met de spanning die je in de loop van tijd onbewust hebt opgebouwd en welke invloed dit op je heeft op je bewegelijkheid.

Bij schouderklachten wordt de remedie meestal gezocht in de schouders zelf. Maar volgens yogadocent Gert van Leeuwen moet je de oorzaak zoeken in de rug. Door dagelijkse spanning en stress kromt de bovenrug zich, waardoor de schouders geleidelijk omhoog worden gedrukt. Het gevolg is dat de schouderbladen niet meer voldoende naar beneden bewegen.

Je kunt het schouderblad zien als een contragewicht van je arm. Als je je arm optilt, zou de beweging via het schoudergewricht door moeten lopen naar het schouderblad, dat naar beneden beweegt. Op deze manier voer je krachtinspanning af naar beneden en raak je niet overbelast.

Door hulpmiddelen als de strip kom je op plaatsen waar je zelf en ook in de yogahoudingen (asana’s) niet zo makkelijk bij komt. Door de druk van de strip, je lichaamsgewicht en de zwaartekracht, in samenwerking met je adem, kunnen de spieren tussen de schouderbladen weer ontspannen en komt de bewegelijkheid in de wervels terug.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? De oefeningen zijn makkelijk te leren en na wat oefenen ook goed zelf thuis toe te passen. Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen.

schouders: stressdragers

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.