CAY ruggensteuntje voor de armen

Verbinding bovenrug en armen

In deel 3 van de anatomierubriek in het Yoga Magazine behandelt yogadocent Gert van Leeuwen verbindingsketen 4: je armen bewegen vanuit de bovenrug.

Om kracht op de bouwen in je armen, moet je de verbinding met je rug herstellen. Hoe doe je dat? Hij ligt dit stap voor stap uit.

Het leven speelt zich voor ons af. We reiken uit om het te omarmen. In de gretigheid om ons volgende doel te bereiken, ronden we de rug en strekken we onze armen weg uit de bovenrug. Met het wegvallen van de verbinding tussen armen en rug ontstaat krachtverlies in de bovenarmen. De asana van de Hond (Adho Mukha Svansana) is zeer geschikt om de verbinding op botniveau te herstellen en een goede structuur terug te brengen.

CAY hond

 

In de houding van de Hond geven de armen druk naar de schouderbladen, die op hun beurt druk geven op de ribben die vastzitten aan de wervels. Zo wordt de strekking van de bovenrug vanuit de zijkanten gesteund. Als de bovenrug recht gaat staan, haal je oppervlakkige spanning van je armen en rug. Het voelt alsof de spanning door de armen in de vloer wegstroomt. In samenwerking tussen armen en schouderbladen geeft je lichaam middels een natuurlijke rem aan hoever je kunt gaan, zonder te overstrekken. Deze rem kun je voelen in een houding waarin je bovenrug recht staat.

Door op de strip te gaan liggen die we in de Critical Alignment Yoga gebruiken wordt de bovenrug teruggeduwd naar zijn oorspronkelijke rechte vorm. Strek je armen recht omhoog uit en voel hoe je rug zich tegen de strip kromt. Door de schouderkoppen te laten zakken, maken deze weer verbinding met de schouderkommen. Nu staat de bovenrug minder bol en zijn de schouderbladen ontspannen. Beweeg nu je armen langzaam over je hoofd tot je weerstand voelt of als de ellebogen willen buigen. Stop en strek de armen en ga dan niet verder. De armen raken niet de vloer. Dit is je natuurlijke rem, die zorgt dat je niet in je banden van de schouders gaat hangen. De hoek van je armen ten opzichte van de vloer geeft aan hoe krom je bovenrug is. Naarmate je bovenrug rechter wordt zul je merken dat je armen steeds meer richting de vloer komen. Door goed te voelen waar de rem zit, bouw je kracht op in je armen zonder de verbinding met je rug te verliezen.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? Dat kan! Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren en kun je na wat oefenen ook goed zelf thuis toepassen.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.