Doelen zijn de weg

De goede voornemens

De maand van goede voornemens is januari, en voor veel sport- en fitnesscentra is dit dé maand, voor yogastudio’s trouwens ook. Zelf merk ik ook dat er de afgelopen jaren stiekem wat kilootjes bij aangekomen zijn. Mmm… ik had de overgang nog niet zo snel zien aankomen. Mijn lijf verandert en dat voelt vreemd. Het gaat soms sluipend en dan ineens weer sneller. Dus ja, die voornemens die ik eigenlijk nooit neem in januari beginnen nu toch wat vat op me te krijgen. Soms is de motivatie zwakker dan al die afleidingen.

Wat is motivatie eigenlijk?

Eens even opzoeken… “Iets beginnen en afmaken”, “aanzetten tot een bepaald gedrag”, “de drive die zorgt voor volharding in een activiteit”, “beweegreden”… Er zijn wel 16 definities van motivatie, lees ik op internet. Het komt er eigenlijk op neer dat zonder motivatie niets beweegt, letterlijk en figuurlijk.

Als je motivatie sterk is kost iets nauwelijks energie of kracht. Met een zwakke motivatie wordt het vaak bijna onmogelijk. Ik heb ooit een keer iets geleerd over intrinsieke en extrinsieke motivatie op de Leraren Opleiding Verpleegkunde (Hogeschool in Leeuwarden) en welke krachtiger is. Het is vast niet moeilijk te raden welke krachtiger, sterker, duurzamer en meer bevredigend is. Alleen is de vraag: kunnen we een motivatie die van binnenuit komt ontwikkelen?

Laat ik dit eens nauwkeuriger bestuderen. Ik lees dat er twee basisvormen van motivatie bestaan. De weg-van-motivatie en de erheen-motivatie.

De weg-van-motivatie is pijn. Pijn is een signaal dat er iets moet veranderen. Het is primair en kan van levensbelang zijn en heeft met overleven te maken. Deze motivatie kan dan ook ineens heel sterk zijn. Je kent vast die verhalen wel van mensen die bijna zichzelf kapot hebben gemaakt met een of andere verslaving.

De erheen-motivatie is het tegenovergestelde en werkt als een magneet als het sterk genoeg is. Hiervoor heb je wel een vooruitziende blik nodig (visualisatie) en zekere mate van bewustzijn, lees ik. Die vooruitziende blik is de beloning die je voor ogen hebt en schijnt heel doeltreffend te zijn.

Eens kijken of Kurma er wat over te vertellen heeft…

“Maak de weg tot doel, maar hou je doel daarbij in het oog.”

Doelen zijn de weg

Je kunt dus doelen stellen zodat ze een weg worden. Dan wordt het al veel eenvoudiger om ze te bereiken. Ik begrijp het nog niet helemaal… Wat bedoelt Kurma nu eigenlijk?

Meestal zien we onszelf aan het Beginpunt (B) en hebben we in de verte een Doel (D). Een begindoel en een einddoel. Wat ertussen ligt is het harde werk, ontberingen en vele beren waarschijnlijk. Obstakels om te overwinnen wat ons doel van ons scheidt.

B——————————->D

Wat Kurma zegt is iets anders: het Doel en het Beginpunt zijn één. Nu goed opletten, Irene! Het zijn aanduidingen van bepaalde punten op het traject. Begin en einde zijn onderdeel van de weg. De weg is doel geworden.

 

BD

———————————>

Heb je het? Ik krijg het volgens mij een beetje door. Het is net als bij de yogahoudingen. De yogahoudingen (asana’s) op zich zijn niet de yoga. Het is niet belangrijk of je je neus op de knieën legt. Het gaat om de weg ernaartoe. De houdingen geven ruimte om je te kunnen bewegen, stil te zitten, te mediteren. Het pad ontstaat dus door erop te wandelen. Waar heb ik ook alweer mijn wandelschoenen gelaten?

doelen zijn de weg

Voor de geïnteresseerden

Aanbieding

Nog steeds krijg ik geregeld te horen: “De oefeningen in de les zijn zo fijn. Maar als ik thuis ben en wil oefenen, dan weet ik het niet meer zo goed.” Dit was voor mij de reden om het Online Critical Alignment Yoga Programma (OCAYP) te maken. Inmiddels heb ik het alweer bijna twee jaar geleden gelanceerd.

Met deze kortingscode  OCAYP10%  ontvang maar liefst €14,- korting op de OCAYP!

Normaal is de OCAYP €159,-, maar nu betaal je slechts €145,-. Yoga is voor mij niet een keer in de week op de yogamat, maar het dagelijks gaan toepassen. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren en goed zelf thuis toe te passen.

Bestel OCAYP met €14,- korting

Word je eigen therapeut en wees niet langer afhankelijk van anderen. Het Online Critical Alignment Yoga Programma kun je zo vaak herhalen als jij wilt. Je kunt ook eerst meedoen met de gratis 6-daagse challenge aan “Van rugklacht naar rugkracht!”

Uiteraard ben je ook van harte welkom voor een proefles bij Yoga Ommen. Of maak eens een afspraak voor een individuele yogales.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.