Vertrouwen op toevalligheden

Het leven zit vol verrassingen

Het leven zit vol verrassingen. Van tevoren weet je niet wat je te wachten staat. Maar om het leven op zijn beloop te laten, zo zit ik niet in elkaar. Plannen, doelen maken en die nastreven, dat is zoals ik het gewend ben. Op mijn doorzettingsvermogen kan ik altijd vertrouwen. Het is een kwaliteit van wilskracht en niet die van overgave. Misschien herken je dit wel.

Van mijn yoga business coach Corine van Zoelen leerde ik om aan het einde van het jaar terug te kijken hoe alles is verlopen. Om je doelen en plannen er nog eens bij te pakken en te kijken wat ervan terecht is gekomen. Hoe heb je je tijd besteed? Wat zou je nu anders hebben gedaan? Je last een terugblik of een reflectiemoment in. Hiervoor maakte ik begin dit jaar een moodboard. Euhm, nou ja, dat wil zeggen, ik was eraan begonnen. Om een of andere reden kwam ik er niet verder mee. Het moodboard bleef grotendeels blanco en lag ergens in de werkkamer in een hoekje, om vergeten te worden.

vertrouwen op toevalligheden Yoga Ommen Irene Vos moodboard

Maar ja, die werkkamer is geregeld één grote papieren bende en zo nu en dan is het tijd om orde in de chaos te scheppen. Zo kwam mijn moodboard weer boven water. Argeloos keek ik er nog eens naar. In eerste instantie was ik er niet bijzonder trots op. Toen trok de kaart in het midden mijn aandacht. “Door los te laten zonder angst ontvang ik alles wat ik nodig heb”, las ik. De boot van het Lamu Yoga Festival Kenia dobberde op de achtergrond.

Vertrouwen op toevalligheden

Is het toeval dat ik mijn moodboard weer in handen kreeg? Misschien wel. Alleen zag ik daarna toevallig dat de registratie van het Lamu Yoga Festival net geopend was. Ik keek naar de datum. Tja, dat viel niet zo gunstig. Ik parkeerde het idee om te gaan, maar tijdens het hardlopen kwamen de mooie beelden van Lamu toch weer bovendrijven. Ik besloot om de website nog eens te bekijken.

Synchroniciteit

Er gebeuren geregeld toevalligheden in het leven. Met een mooi woord heet het ook wel synchroniciteit, weet ik inmiddels. Maar vertrouw ik die (vele) toevalligheden?

Mijn oog viel op een naam die me heel bekend voorkwam. Dat is toch niet…? Was hij niet gestopt met zijn opleiding? Mijn verbazing ging over naar blije verrassing en bewondering. Hij heeft toch doorgezet. Wat geweldig! Dit kan toch geen toeval meer zijn? Mijn voormalige mentee van het Africa Yoga Project mentorprogramma geeft les op Lamu. Nou ja zeg!

Vertrouwen op toevalligheden Lamu Yoga Festival Irene Vos Yoga Ommen

Het is goed om op het leven te vertrouwen

“Het is goed om op het leven te vertrouwen,” hoor ik mezelf zeggen. Met een denkbeeldige veeg wuif ik mijn praktische bezwaren weg. Wat meldde die kaart ook al weer? Iets met angst, was het toch? Oh ja: “Door los te laten zonder angst ontvang ik alles wat ik nodig heb.” Nou, hupsakee, dan ga ik. Tenslotte is dat een mooi cadeau aan mezelf voor mijn vijftigste verjaardag. Ik moet toch een goed excuus verzinnen.

Als je erin slaagt om meer te vertrouwen op toevalligheden in het leven, dan verdwijnt meteen een groot deel van je angst. Ik weet niet wat me te wachten staat en soms zijn die onvoorziene toevalligheden precies wat we nodig hebben. Waarschijnlijk gebeurt het vaker dan we zelf in de gaten hebben. Aan jou en mij om dat op te merken. Het zijn gelegenheden om te oefenen dat je een keuze hebt. Of om je open te stellen voor een nieuwe situatie of uitdaging. Over de verassing die het leven te bieden heeft. Blijkbaar had ik dat moodboard toch niet voor niks gemaakt!

vertrouwen op toevalligheden Irene Vos Yoga Ommen Kenia

Het leven is als een doos een chocolaatjes, je weet nooit wat je gaat krijgen (Forrest Gump).

Lees meer

Durf jij te vertrouwen op de toevalligheden in jouw leven? Lees hier meer:

Luister naar het gefluister van je lichaam

Het begin van de reis van mijn leven

Alles begint met een wens

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.