Geen afscheid, maar een nieuw begin

In het leven nemen we voortdurend afscheid

In het leven nemen we voortdurend afscheid. Elke schooldag, bijvoorbeeld, wanneer ik ’s ochtends onze dochter uitzwaai. Nu het nog winter is zie ik de twee lichtjes van haar fiets in de donkerte verdwijnen. Ze zit in groep 8 en gaat na de zomer naar de middelbare school. Het einde van de basisschoolperiode komt in zicht.

Een goed voorbeeld dat het ook anders kan

Een scheiding van ouders is meestal ingrijpend. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik en mijn broers al volwassen waren. Deze scheiding had voor mijn ouders na bijna 40 jaar huwelijk een grotere impact dan voor ons als kinderen. Door hun beslissing is de lucht aanzienlijk geklaard en als kinderen en kleinkinderen zien we ze eigenlijk altijd samen. Ze hebben naar beiden tevredenheid een eigen huis en je kunt het wel een latrelatie noemen. Hoe modern is dat! Ik ben er gewoon trots op. Mijn ouders zijn een goed voorbeeld dat het ook anders kan.

Zwemmen zonder bandjes

Het is nog niet zo heel lang geleden dat ik voor de beslissing stond. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het spannend vond. Om na vijfentwintig jaar in de gezondheidszorg te hebben gewerkt mijn beroep als verpleegkundige vaarwel te zeggen. Het voelde alsof ik ging zwemmen zonder bandjes. Tenslotte had ik mijn yogastudio naast mijn baan jarenlang opgebouwd.

Het meest definitieve afscheid

Het meest definitieve afscheid is wel het levenseinde. Helaas hebben we in onze familie de ervaring dat op een gewone doordeweekse donderdag (een jong) iemand nooit meer terugkwam. Dat moment staat in mijn geheugen gegrift. Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Vooral dat je dingen niet moet uitstellen en het leven moet leven dat je wilt leven.

Afscheid neem je niet alleen

Niet alleen ik neem afscheid van anderen, anderen ­nemen ook afscheid van mij. We hebben dan ook vele vormen van afscheidsrituelen. Je schrijft een kaart, stuurt een bos bloemen of je pakt iemand stevig beet. Soms alleen een kneep in de arm of een stevige schouderklop. Het zijn zaken waarvan je misschien soms denkt: waarom doen we dit eigenlijk zo? Maar er is een reden waarom we rondom afscheid het zoeken in het sturen van een mooie kaart of een gedicht, een lied of muzikaal nummer en misschien net wat meer fysieke aanraking dan gebruikelijk. We zoeken elkaars gevoel op. We willen contact met elkaar en met ons gevoel. Want afscheid neem je niet alleen, dat doe je samen.

De weg van het onbekende

Nu sta ik binnenkort met volle koffers bij de trein op weg naar Schiphol. Ik zal voor het eerst sinds lange tijd alleen op reis gaan. Zonder mijn geliefden. Op weg naar het land waar ik mij zo thuis voel. Diep van binnen weet ik dat een leven in Nederland alleen niet het pad is dat ik voor ogen heb. Hoe het allemaal in de toekomst gaat lopen weet ik nog niet. Een internationaal leven opbouwen in combinatie met een opgroeiende dochter, de zorg voor ouder wordende ouders, een lieve man en een eigen yogastudio. Het is de weg van het onbekende.

Een volgend station van je leven

Dat het pad ontstaat als je erop gaat lopen, is een veel gehoorde uitspraak of tegeltjeswijsheid. Afscheid neem je als je naar een volgend station van je leven gaat. Soms kies je bewust voor een volgende halte, een andere keer kun je niet meer dan meegaan in wat het leven met je van plan is.

Het zijn allemaal vormen van afscheid van periodes in je leven, maar ook van een nieuw begin.

Africa Yoga Project komt naar Nederland en België!

Het doel van het Africa Yoga Project is om aandacht en donaties te vragen voor de opleidingen van Afrikaanse yogadocenten. Zo verspreidt yoga zich sneller, met alle positieve effecten voor de bevolking van dien.

Twee Keniaanse yogadocenten in opleiding geven daarom in juni workshops bij deelnemende yogastudio’s en yogafestivals. Voor hen is dit een enorme inspiratie en zij nemen onze liefde weer mee terug naar hun prachtige continent. De les/workshop wordt in het Engels gegeven.

Lieve mensen,

Wellicht ten overvloede. Gezien de huidige situatie hebben we besloten de Africa Yoga Project HHH-tour in NL-BE te annuleren. We gaan eerst de ontwikkelingen afwachten in de wereld voordat we nieuwe plannen gaan maken.
Ik wil ieder van jullie ontzettend bedanken voor zijn/haar bijdrage en of aanmelding en het vertrouwen!

We hebben elkaar nodig. Als we samenwerken en bereid zijn te delen dan creëren we een nieuwe wereld.

We houden contact en geven nooit op, warme groet, Irene Vos

Check out the June 2020 tourlocaties en data! 

1 juni – Lemele (opening tour) Natuurcamping de Lemeler Esch 
3 juni – Nieuwleusen  Zacht zijn (optie 1)
6 juni – Hummelo (middag) SoulFlow Yoga
7 juni – Winterswijk (ochtend) Flowyoga Winterswijk
7 juni – Aadorp (Almelo) (middag) Het ZENtrum
13 juni – Deventer (ochtend) Velans
13 juni – Enschede (middag) Yoga Oosten
14 juni – Groningen Open Yoga 
17 juni – Nieuwleusen Zacht zijn (optie 2)
20 juni – Utrecht (middag) Yoga Asana
21 juni – 
27 juni – Groningen Sugarfree festival
28 juni – Westerfoort (Arnhem) Life-Force Yoga en Mindfulness
30 juni – Lemele (ochtend) Imminkhoeve

Haal de Afrikaanse warmte in je yogastudio, yoga-event en/of yogafestival!

Gezocht: yogastudio’s, yoga-events en yogafestivals die Afrika in huis willen halen!

In juni 2020 komt het Africa Yoga Project voor het eerst naar Nederland voor de Handstands, Hugs & Happiness Tour, oftewel de HHH-tour NL/BE.

Yoga ter opbouw van een gemeenschap

Heb jij een yogastudio of organiseer jij een yoga-event of yogafestival in de maand juni, en wil je jouw deelnemers een unieke ervaring geven? Doe dan mee!

Jouw studio, yoga-event of yogafestival wordt meegenomen in de pr en kan het mes aan twee kanten snijden.

Doe mee en meld je aan!

Neem contact op met organisator Irene Vos van Yoga Ommen. Zij informeert je graag over de mogelijkheden en (bescheiden) commitment fee.

Mailen kan naar [email protected] of bel 06-81472001.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.