Artikel Yoga Magezine CAY

Critical Alignment Yoga: De kromme bovenrug

De kromme bovenrug

In deel 1 van de anatomierubriek in het Yoga Magazine wordt door yogadocent Gert van Leeuwen de kromme bovenrug behandeld.

Veel mensen zijn zich vaak niet bewust van hun lichaamshouding in het dagelijks leven. Door Critical Alignment Yoga word je geconfronteerd met de spanning die je in de loop van tijd onbewust hebt opgebouwd en welke invloed dit op je heeft op je bewegelijkheid. In een gekromde houding worden de schouders omhoog gedrukt en gaan nekspieren zich aanspannen. Als je eenmaal een gekromde bovenrug hebt, wordt dit effect versterkt door de zwaartekracht. Want het hoofd weegt gemiddeld 7 kilo en moet nu voor het lichaam gedragen worden in plaats van erbovenop. De grote rugspieren zijn door deze kromgebogen houding voortdurend aangespannen. Deze zijn bedoeld voor kortdurende krachtsinspanningen en kunnen slecht tegen langdurige belasting. Hierdoor verzuren de grote rugspieren. Ze worden stijf en verharden, waardoor ze ook ongevoelig worden. Als je delen van je lichaam niet meer voelt, kun je er ook geen beweging meer in aansturen. Dit is de kern van het probleem. We kunnen onze rug op een gegeven moment niet meer rechten. Door de druk van het stripje uit de Critical Alignment Yoga, ontspant het verzuurde weefsel tussen de schouderbladen. De bloedcirculatie van de houdingspieren in de rug komt weer op gang. En omdat deze kleine spiertjes, die dicht langs de wervels van de rug liggen, opnieuw worden geactiveerd kunnen ook de wervels weer bewegen. Deze houdingspieren zijn wel bedoeld voor langdurige belasting en zijn de sterkste spieren in ons lichaam.

Door hulpmiddelen als het rolletje kom je op plaatsen waar je zelf en ook in de yogahoudingen (asana’s) niet zo makkelijk bij komt. Door de druk van je lichaamsgewicht en de zwaartekracht, in samenwerking met je adem, kunnen de spieren tussen de schouderbladen weer ontspannen en komt de bewegelijkheid in de wervels terug.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? De oefeningen zijn makkelijk te leren en kun je na wat oefenen ook goed zelf thuis toepassen. Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen of maak een afspraak voor een individuele yogales.

Gert van Leeuwen is de oprichter van het Critical Alignment Yoga en Therapie-instituut.  Irene Vos is bij dit instituut opgeleid tot Critical Alignment yogadocent en Critical Alignment yogatherapeut.

CAY kromme boven rug

 

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.