Workshop Yoga bij kanker voor yogadocenten (in opleiding)

Workshop Yoga bij kanker voor yogadocenten (in opleiding)

Voor de tweede maal organiseren Cecilia Huisman (Integrale Yoga Schiedam) en Irene Vos (Yoga Ommen) op zondag 23 juni van 13.00-17.00 deze workshop Yoga bij kanker. Dit keer komt ook verpleegkundig specialist: Marianne Klinkhamer komt ons informeren over de laatste ontwikkelingen op oncologie gebied en je kan haar uiteraard ook vragen stellen.

Je kunt deze workshop Yoga bij kanker beschouwen als een refresher en een vervolg op de vorige keer. Was je er de vorige keer niet bij? Dat is geen probleem. We herhalen ook een gedeelte uit de vorige workshop.

Yoga bij kanker toepassen in de yogales

Als het leven een andere wending neemt dan voorzien, kun je dan zelf actie ondernemen? Steeds vaker worden we in de yogalessen geconfronteerd met deelnemers die een diagnose kanker hebben gekregen en nog bezig zijn met een behandeling of reeds de behandeling hebben afgerond.

Ben je als yogadocent voldoende op de hoogte over de mogelijkheden, eventuele aanpassingen en problematiek waar deze deelnemers doorgaans mee te maken krijgen? Na een korte inleiding over de achtergrond van Yoga bij kanker en de specifieke lesopbouw, gaan we alle elementen van een yogales bij kanker in de praktijk ervaren.

Door een aangepast programma van Hatha Yoga, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, meditatie en visualisatie wordt het zelfhelend vermogen van de deelnemer aangesproken. Kankerpatiënten ervaren dat zij door het volgen van yogalessen zelf een actieve bijdrage leveren aan de genezing of het herstel van hun lichaam. Yogales bij kanker is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op alle reguliere (na)zorg en is afgestemd op de specifieke beperkingen van de kankerpatiënt.

Uitspraak deelnemer: “Na een lange periode van stress kom ik eindelijk thuis bij mezelf en accepteer ik dat wat er is.”

Yoga bij kanker wordt begeleidt door Cecilia Huisman, H-yogadocent

Cecilia heeft ruime ervaring in het geven van yogales bij kanker en geeft deze workshop in haar eigen studio Integrale Yoga Schiedam. Ze werkt met diverse yogastijlen, waaronder H-Yoga. Vanwege haar medische achtergrond als verpleegkundige ontstond al snel de belangstelling om yoga toe te passen bij patiënten. Inmiddels is Cecilia gecertificeerd H-yogadocent en werkt ze sinds januari 2010 met (voormalig) kankerpatiënten.

Marianne Klinkhamer stelt zich voor

Mijn naam is Marianne Klinkhamer. Ik ben verpleegkundig specialist oncologie in ziekenhuis Tergooi, Als verpleegkundig specialist coördineer ik de zorg voor de oncologiepatiënten en begeleid en behandel ik de patiënten gedurende het gehele traject, zowel bij medische als verpleegkundige vragen, bijwerkingen en complicaties. Mijn werkgebied strekt zich uit van de curatieve en adjuvante behandelingen tot en met de palliatieve zorg.

Marianne Klinkhamer

Verpleegkundige Specialist Oncologie Marianne Klinkhamer

Mijn werk doe ik met veel enthousiasme en passie. Oncologie is een boeiend vak, waarin nieuwe ontwikkelingen en behandelingen elkaar in rap tempo opvolgen, maar het is ook telkens weer een uitdaging om de individuele patiënt hierin goed te ondersteunen en te begeleiden. Mensen gaan vaak door een heftige tijd als ze de diagnose kanker hebben gekregen. Het raakt aan zoveel aspecten van het leven, dat je niet anders kunt dan de patiënten vanuit een holistisch perspectief benaderen.

Juist vanuit dit holistisch perspectief kan yoga een prachtige aanvulling zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld veel patiënten niet meer ontspannen en zijn ze vaak het gevoel naar hun lichaam kwijtgeraakt. Yoga kan bij uitstek hierin ondersteunen. Naast mijn werk in de directe patiëntenzorg ben ik actief als trainer en opleider. Ik ben praktijkopleider voor verpleegkundig specialisten en ik werk als trainer en consulent bij een netwerkorganisatie die (oncologische) revalidatie programma’s aanbiedt. Tevens verzorgde ik jarenlang de module medische basiskennis voor de scholing van Stichting Yoga & Kanker. Trainen en opleiden van zorgprofessionals, de fijne kneepjes van het vak overdragen en uitwisselen, vind ik zeer inspirerend.

Yoga bij kanker

Yoga kan mensen helpen om hun kracht en gevoel van autonomie terug te vinden, zodat ze hun eigen weg weer kunnen gaan. Dit is echt een prachtig proces om mee te mogen maken.

Ik hoop jullie te ondersteunen bij vragen over de verschillende behandelingen, de werking en bijwerkingen van de medicijnen, zowel op korte als lange termijn, maar ook bij vragen over de gevolgen van de behandeling voor de individuele patiënt.

Details workshop Yoga bij kanker

Voor wie: yogadocenten (in opleiding).

Wanneer: op zondag 23 juni  2019 van  13:00 tot 17:00 uur  

Waar: leslocatie Yoga Ommen, Pieter Bruegelstraat 45a, Ommen.

Investering voor deelname aan de workshop van 4 uur:  €60,00 (Early bird tot 1mei: €52,50.)

Bij annulering wordt geen restitutie verleend, je kunt dan zelf iemand regelen die in jouw plaats gaat.

Boek hier workshop Yoga bij Kanker

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.