Workshop Restorative Yoga & Yoga Nidra

Workshop Restorative Yoga & Yoga Nidra

Restorative yoga is een rustige yogavorm waarbij we gebruikmaken van strips, rolletjes, bolsters, riemen, blokken etc. om in de yogahouding te komen. Door deze hulpmiddelen ontspant het lichaam zich optimaal, tot in de diepste lagen. Restorative Yoga heeft een herstellende en ondersteunende werking.  Tijdens de workshop breng je de aandacht naar binnen en word je je bewust van het fysieke lichaam, om je te onthechten van emoties. Het vertraagt en verstilt ons dwarrelende denken. Chronische stressklachten verminderen aanzienlijk en het herstel wordt bevorderd.

Restorative Yoga is een meditatieve yogastijl die voornamelijk bestaat uit zittende of liggende poses, ondersteund met props. Restorative Yoga is geschikt voor iedereen, ook tijdens de zwangerschap en in een ziekte- of herstelproces (bijvoorbeeld bij kanker of chronische aandoeningen). Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt erdoor gestimuleerd. Restorative Yoga zorgt voor rust, ontspanning en loslaten van stress en brengt innerlijke rust.

 

Het tweede gedeelte van de workshop gaan we verder met:

Yoga Nidra 

Yoga Nidra betekent “slaap van de yogi’s” en wordt gebruikt om je zowel geestelijk als lichamelijk voor te bereiden op een dieper niveau van bewustzijn. In veel gevallen wordt Yoga Nidra beoefend als een ontspanningstechniek. Toch is Yoga Nidra veel meer dan alleen een diepe ontspanning.

Met Yoga Nidra zuiver je het onderbewustzijn door gebruik te maken van bepaalde eigenschappen, beter bekend als Sankalpas. Via een stem kom je in een steeds diepere staat van gewaarzijn, waardoor je uiteindelijk in je onderbewuste terechtkomt. Dit is de plek waar al je indrukken uit het verleden zijn opgeslagen, ook wel de zaadjes genoemd. Die zaadjes kunnen rijpen tot actieve gedachtes waarvan de trigger meestal uit je omgeving komt.

Door de Yoga Nidra ben je in staat om de indrukken (zaadjes) op te lossen of te veranderen. Zowel de indrukken die al in beweging zijn, als de indrukken die nog tot wording kunnen komen.

Sankalpa

Het Sankalpa is de kracht van de Yoga Nidra. Oude gewoontes, overtuigingen etc. kunnen worden doorbroken. Een Sankalpa gebruik je omdat je iets wilt veranderen in je leven. Sankalpa kun je vertalen als besluit of voornemen, en wordt ook wel een affirmatie genoemd. Het is een korte, positief geformuleerde zin die de diepe lagen van het onderbewustzijn beïnvloedt. Een Sankalpa is als een boodschap die tijdens de Yoga Nidra het onderbewuste bereikt.

Effecten van Yoga Nidra

De Yoga Nidra kun je op elk tijdstip van de dag beoefenen. Bijvoorbeeld voor het slapen, voor een betere nachtrust (makkelijker in slaap komen, diepere en meer droomloze slaap).

Korte opsomming van de uitwerking:

  • werkt ontspannend en activerend tegelijk
  • slaappatroon: beter in- en doorslapen
  • verbetert concentratie en gezondheid
  • bevordert innerlijke rust en werkt stressverlagend
  • verandering in je dagelijkse patronen door het Sankalpa
  • sympathische zenuwstelsel komt tot rust door fysieke ontspanning
  • intuïtie en onderscheidingsvermogen groeit

Het programma bestaat uit een theoretische inleiding, een les Restorative Yoga en een les Yoga Nidra. Nadien is er gelegenheid om vragen te stellen en bij te praten onder genot van een kopje thee met iets erbij.

De workshop Restorative Yoga & Yoga Nidra wordt gegeven door Irene Vos, oprichter en eigenares van Yoga Ommen. Irene heeft bij Lizzie Lasater de teacher training Restorative Yoga Finding Silicence level 1 en Sharing Silicence level 2 gevolgd.

 

Aanmelden workshop

Details van de workshop:

Voor wie: geschikt voor de beginnende en gevorderde cursist.

Wanneer: de workshop wordt gegeven op donderdagavond 31 oktober 19.30 tot 22.00 uur.

Waar: Yoga Ommen, Pieter Bruegelstraat 45a, Ommen.

Investering voor deelname aan de workshop: €23,-

Reserveringen via de webwinkel (voor leden van Yoga Ommen is betalen met de strippenkaart ook mogelijk).

 

Aanmelden workshop

Deel dit artikel: