Restorative yoga

Voordelen van Restorative Yoga

Restorative Yoga Teacher Training

Bij Lizzie Lasater heb ik in 2016 de Teacher Training gevolgd level 1 Finding Silence bij Yoga Moves met grote enthousiasme gevolgd. In het voorjaar komt Lizzie Lasater weer naar Nederland voor Teacher Training level 2 Sharing Silence. De voorpret is al begonnen. Lizzie Lasater is de dochter van Judith Lasater en zij wordt ook wel de ‘Queen’ of de Restorative Yoga genoemd. Judith Lasater is op haar beurt weer opgeleid in de jaren 70 door de Indiase Yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij experimenteerde met allerlei hulpmiddelen zoals blokken, dekens, kussens en riemen. Judith Lasater heeft op haar beurt Restorative Yoga verder ontwikkeld. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan en binnenkort komt haar nieuwste boek Restore and Rebalance: Yoga for Deep Relaxation uit.

Lizzie Lasater and Irene Vos

Lizzie Lasater en Irene Vos TT Restorative Yoga oktober 2016 bij Yoga Moves in Utrecht

Restorative Yoga steeds bekender

Restorative Yoga was tot voor kort nog niet zo bekend in Nederland. Toch merk ik dat er een toenemende belangstelling voor gaat ontstaan. In ons jachtige bestaan raken steeds meer mensen zichzelf kwijt. Geregeld hoor ik dat iemand zich onrustig voelt en zich niet of moeilijk meer kan ontspannen. Het lichaam staat altijd in de ‘doe-modus’. Bij gevaar heeft ons lichaam net als in de dierenwereld 3 primaire overlevingsreacties namelijk: Vecht, Vlucht en Bevriezen (Fight, flight and freeze op zijn engels). Tijdens spanning zijn onze zintuigen alert,  adrenaline spiegel en bloeddruk schiet omhoog. Maar als het gevaar geweken is, kunnen we normaal gesproken weer ontspannen en herstellen. Dit laatste lukt bij steeds meer mensen om verschillende redenen in onze maatschappij niet meer. De ‘aan knop’ blijft in gedrukt of blijft ‘hangen’, waardoor we in een vicieuze cirkel terecht komen en chronische stress opbouwen. Wat op de langere termijn schadelijk kan zijn. Klachten als oververmoeidheid, slaap problemen, angst aanvallen kunnen tot een burn-out en depressie leiden.

Voordelen van Restorative Yoga

Uit de naam Restorative Yoga kan je al afleiden dat de uitwerkingen en voordelen, herstel is. Restorative Yoga vraagt geen inspanning. Het is een passieve yogavorm met een een meditatief karakter. Je lichaam wordt in een liggende poses ondersteund door kussens en dekens. Je lichaam wordt uitgenodigd om in een comfortabele houding te zijn waardoor spierspanning wordt los gelaten, ademhaling en spijsvertering vertragen, zenuwstelsel kalmeert en bloeddruk daalt. Eigenlijk vertragen alle systemen, waardoor lichaam en geest kunnen rusten. Na 10 minuten rusten kan de herstel fase optreden. Tijd verdwijnt en je komt uit de ‘doe-modus’. Langzaam kom je in een andere bewustzijnslaag, ook wel een ‘zijn-modus’ genaamd.

Restorative Yoga betekent herstellende yoga. Je krijgt de gelegenheid om je te herstellen van de dagelijkse en chronische stress. Deze yogavorm is dan ook uitermate geschikt voor stress gerelateerde klachten. Het kan ondersteuning bieden bij chronische aandoening en of chronische pijn. Bijvoorbeeld mensen die in behandeling zijn voor kanker. Voor, tijdens en na een chemokuur biedt Restorative Yoga mogelijkheden. Mensen die herstellen van een blessure of operatie. Nog een goed voorbeeld is vrouwen in zwangerschap, in een IVF-traject of juist in de overgang hebben te maken met hormoonschommelingen waarbij Restorative Yoga ondersteuning kan bieden.

Restorative yoga

Hoe ziet een Restorative Yogales eruit?

De aandacht is gericht op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen. Door de uitademing worden spanning en afvalstoffen afgevoerd en inademend creëer je ruimte, en worden zuurstof en voedingstoffen aangevoerd. De overgangen van de ene naar de andere houding gaat in slow motion. Er wordt tijd besteed aan het voelen van de uitwerking van iedere houding. De hele les is gericht op vertragen, het ontspannen van het lichaam en verstillen van de geest. De les is gericht  om te verzachten, rusten, ontspannen en herstellen. . Voorwaarden voor een restorative yogales is stille en rustige omgeving. Zonder muziek, omdat stilte en rust heilzaam zijn voor een overprikkeld lichaam en brein. Comfortabel houding waardoor er geen afleiding ontstaat zoals bijvoorbeeld knellende kleding of lichaam onderdeel wat aandacht vraagt. De ruimte is warm en donker en een oogkussen en extra gewichten in de vorm van een zandzak kunnen een diepe ontspanning bevorderen. Elke houding duurt ongeveer 10-20 minuten.Een ideale restorative les beslaat bij voorkeur een lestijd van 90 minuten bevat zo’n 3 Restorative Yoga poses.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren. Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen of maak een afspraak voor een individuele yogales.

Restorative yoga

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Rooster

december  2017
mDwdvZZ
 1
Events on 1 december 2017
23
4
Events on 4 december 2017
5
Events on 5 december 2017
6
Events on 6 december 2017
7
Events on 7 december 2017
8
Events on 8 december 2017
910
11
Events on 11 december 2017
12
Events on 12 december 2017
13
Events on 13 december 2017
14
Events on 14 december 2017
15
Events on 15 december 2017
1617
18
Events on 18 december 2017
19
Events on 19 december 2017
20
Events on 20 december 2017
21
Events on 21 december 2017
22
Events on 22 december 2017
2324
25
Events on 25 december 2017
  • Kerstvakantie Yoga Ommen gesloten

    Begin: 25 december 2017,09:00

262728293031

Eerstvolgende lessen

CAY

Begin: 14 december 2017,20:00

CAY

Begin: 15 december 2017,09:30

CAY

Begin: 18 december 2017,09:30

Nieuw paswoord aanvragen
Geef je e-mail adres in. Een nieuw paswoord wordt naar je mailbox gestuurd.