Restorative yoga

Voordelen van Restorative Yoga

Restorative Yoga Teacher Training

Bij Yoga Moves volgde ik in 2016 met veel enthousiasme de Teacher Training level 1 “Finding Silence”,  en voorjaar van 2018 heb ik de Teacher Training level 2 “Sharing Silence” beiden gegeven door Lizzie Lasater.  Lizzie Lasater is de dochter van Judith Lasater en wordt ook wel de ‘Queen’ van de Restorative Yoga genoemd. Judith Lasater is op haar beurt weer opgeleid in de jaren 70 door de Indiase Yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij experimenteerde met allerlei hulpmiddelen zoals blokken, dekens, kussens en riemen. Judith Lasater heeft Restorative Yoga verder ontwikkeld. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan en inmiddels put ik uit haar nieuwste boek Restore and Rebalance: Yoga for Deep Relaxation.

Lizzie Lasater and Irene Vos

Lizzie Lasater en Irene Vos TT Restorative Yoga oktober 2016 bij Yoga Moves in Utrecht

Restorative Yoga steeds bekender

Restorative Yoga was tot voor kort nog niet zo bekend in Nederland. Toch merk ik dat er een toenemende belangstelling voor gaat ontstaan. In ons jachtige bestaan raken steeds meer mensen zichzelf kwijt. Geregeld hoor ik dat iemand zich onrustig voelt en zich niet of moeilijk meer kan ontspannen. Het lichaam staat altijd in de ‘doe-modus’. Bij gevaar heeft ons lichaam net als in de dierenwereld 3 primaire overlevingsreacties namelijk: vecht, vlucht en bevriezen (“fight, flight, and freeze” op zijn Engels). Tijdens spanning zijn onze zintuigen alert, adrenaline spiegel en bloeddruk schieten omhoog. Maar als het gevaar geweken is, kunnen we normaal gesproken weer ontspannen en herstellen. Dit laatste lukt bij steeds meer mensen om verschillende redenen in onze maatschappij niet meer. De ‘aan knop’ blijft ingedrukt of blijft ‘hangen’, waardoor we in een vicieuze cirkel terechtkomen en chronische stress opbouwen. Op de langere termijn kan dit schadelijk zijn. Klachten als oververmoeidheid, slaapproblemen of angstaanvallen kunnen tot een burn-out en depressie leiden.

Voordelen van Restorative Yoga

Uit de naam Restorative Yoga kun je al afleiden dat de uitwerkingen en voordelen herstel zijn. Restorative Yoga vraagt geen inspanning. Het is een passieve yogavorm met een meditatief karakter. Je lichaam wordt in een liggende pose of zittende pose ondersteund door kussens en dekens. Je lichaam wordt uitgenodigd om in een comfortabele houding te zijn waardoor spierspanning wordt losgelaten, ademhaling en spijsvertering vertragen, het zenuwstelsel kalmeert en de bloeddruk daalt. Eigenlijk vertragen alle systemen, waardoor lichaam en geest kunnen rusten. Na 10 minuten rusten kan de herstelfase optreden. Tijd verdwijnt en je komt uit de ‘doe-modus’. Langzaam kom je in een andere bewustzijnslaag, ook wel een ‘zijn-modus’ genaamd.

Restorative Yoga betekent dus herstellende yoga. Je krijgt de gelegenheid om te herstellen van dagelijkse en chronische stress. Deze yogavorm is dan ook uitermate geschikt voor stress gerelateerde klachten. Het kan ondersteuning bieden bij chronische aandoeningen of chronische pijn. Bijvoorbeeld voor mensen die in behandeling zijn voor kanker. Voor, tijdens en na een chemokuur biedt Restorative Yoga mogelijkheden. Ook mensen die herstellen van een blessure of operatie hebben veel baat bij Restorative Yoga. Een ander goed voorbeeld zijn vrouwen die tijdens zwangerschap, in een ivf-traject of juist in de overgang te maken hebben met hormoonschommelingen; ook hierbij kan Restorative Yoga ondersteuning bieden.

Restorative yoga

Hoe ziet een Restorative Yogales eruit?

De aandacht is gericht op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen. Door de uitademing worden spanning en afvalstoffen afgevoerd, en inademend creëer je ruimte en worden zuurstof en voedingstoffen aangevoerd. De overgang van de ene naar de andere houding gaat in slow motion. Er wordt tijd besteed aan het voelen van de uitwerking van iedere houding. De hele les is gericht op vertragen, het ontspannen van het lichaam en verstillen van de geest. Het doel is om te verzachten, rusten, ontspannen en herstellen. Een belangrijke voorwaarde voor een restorative yogales is een stille en rustige omgeving. Zonder muziek, omdat stilte en rust heilzaam zijn voor een overprikkeld lichaam en brein. Daarnaast is het belangrijk dat je in een comfortabele houding zit en er geen afleiding ontstaat, zoals bijvoorbeeld door knellende kleding of een lichaamsdeel dat aandacht vraagt. De ruimte is warm en donker. Een oogkussen en extra gewichten in de vorm van een zandzak kunnen een diepe ontspanning bevorderen. Elke houding duurt ongeveer 10-20 minuten.Een ideale restorativeles beslaat bij voorkeur een lestijd van 90 minuten bevat zo’n 3 Restorative Yogaposes.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen of maak een afspraak voor een individuele yogales.

Restorative yoga

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Rooster

december  2018
MDWDVZZ
 12
3
Events on 3 december 2018
4
Events on 4 december 2018
5
Events on 5 december 2018
67
Events on 7 december 2018
89
10
Events on 10 december 2018
11
Events on 11 december 2018
12
Events on 12 december 2018
1314
Events on 14 december 2018
1516
17
Events on 17 december 2018
18
Events on 18 december 2018
19
Events on 19 december 2018
2021
Events on 21 december 2018
2223
24
Events on 24 december 2018
  • Kertvakantie Yoga Ommen gesloten

    Begin: 24 december 2018,00:00

252627282930
31 

Eerstvolgende lessen

CAY

Begin: 10 december 2018,09:30

CAR

Begin: 10 december 2018,11:15

CAY

Begin: 10 december 2018,20:00