XL-les Restorative Yoga en Yoga Nidra op Valentijnsdag: “Verlangen van het hart”

Op Valentijnsdag (donderdag 14 februari) geef ik een XL-les Restorative Yoga en Yoga Nidra met als thema:

“Verlangen van het hart”

Restorative Yoga is een rustige yogavorm waarbij we gebruikmaken van strips, rolletjes, bolsters, riemen, blokken etc. om in de yogahouding te komen. Door deze hulpmiddelen ontspant het lichaam zich optimaal, tot in de diepste lagen. Restorative Yoga heeft een herstellende en ondersteunende werking

Tijdens het eerste gedeelte van XL-les besteden we aandacht aan het openen van het borstgebied, de schouders en de bovenrug. Hartopeners zijn achteroverbuigingen die voor velen van ons een uitdaging zijn. In Restorative Yoga wordt je ondersteund door dekens, bolsters en andere props waardoor je langzaam de voorkant van het lichaam (borst en buik) opent. We voelen ons vaak kwetsbaar als we zo liggen. Juist in het borstgebied en de bovenrug en schouders slaan we veel spanning op, zowel door onze fysieke dagelijkse houding (op een stoel, zittend achter de computer) als door vastzittende emoties. Maar ook de plekken waar het lichaam de emoties opslaat krijgen aandacht: de maag, gal en lever in de buikholte. Uitspraken als “nog wat op je lever hebben”, “je gal spuwen” en “het ligt als een blok op de maag” zijn hier voorbeelden van. Op een respectvolle en intensieve manier gaan we hiermee aan de slag. Je wordt je (weer) bewust van je gevoelsleven en de liefde, die daardoor meer ruimte krijgen om te stromen.

In het tweede gedeelte van de workshop gaan we verder met:

Yoga Nidra 

Yoga Nidra betekent “slaap van de yogi’s” en wordt gebruikt om je zowel geestelijk als lichamelijk voor te bereiden op een dieper niveau van bewustzijn. In veel gevallen wordt Yoga Nidra beoefend als een ontspanningstechniek. Toch is Yoga Nidra veel meer dan alleen een diepe ontspanning.

Met Yoga Nidra zuiver je het onderbewustzijn door gebruik te maken van bepaalde eigenschappen, beter bekend als Sankalpas. Via een stem kom je in een steeds diepere staat van gewaarzijn, waardoor je uiteindelijk in je onderbewuste terechtkomt. Dit is de plek waar al je indrukken uit het verleden zijn opgeslagen, ook wel de zaadjes genoemd. Die zaadjes kunnen rijpen tot actieve gedachtes waarvan de trigger meestal uit je omgeving komt.

Door de Yoga Nidra ben je in staat om de indrukken (zaadjes) op te lossen of te veranderen. Het verlangen van je hart ga je vorm geven in een Sankalpa.

Sankalpa

Het Sankalpa is de kracht van de Yoga Nidra. Oude gewoontes, overtuigingen etc. kunnen worden doorbroken. Een Sankalpa gebruik je omdat je iets wilt veranderen in je leven. Sankalpa kun je vertalen als besluit of voornemen, en wordt ook wel een affirmatie genoemd. Het is een korte, positief geformuleerde zin die de diepe lagen van het onderbewustzijn beïnvloedt. Een Sankalpa is als een boodschap die tijdens de Yoga Nidra het onderbewuste bereikt.

Effecten van Yoga Nidra

De Yoga Nidra kun je op elk tijdstip van de dag beoefenen. Bijvoorbeeld voor het slapen, voor een betere nachtrust (makkelijker in slaap komen, diepere en meer droomloze slaap).

Korte opsomming van de uitwerking:

  • werkt ontspannend en activerend tegelijk
  • slaappatroon: beter in- en doorslapen
  • verbetert concentratie en gezondheid
  • bevordert innerlijke rust en werkt stressverlagend
  • verandering in je dagelijkse patronen door het Sankalpa
  • sympathische zenuwstelsel komt tot rust door fysieke ontspanning
  • intuïtie en onderscheidingsvermogen groeit

Het programma bestaat uit een korte inleiding, een les Restorative Yoga en een les Yoga Nidra. Nadien is er gelegenheid om vragen te stellen en bij te praten onder genot van een kopje thee met iets erbij.

De workshop Restorative Yoga & Yoga Nidra wordt gegeven door Irene Vos, oprichter en eigenares van Yoga Ommen. Irene heeft bij Lizzie Lasater de teacher training Restorative Yoga Finding Silicence level 1 en Sharing Silicence level 2 gevolgd.

Details van de XL-les Verlangen van het hart

Wanneer: de workshop wordt gegeven op donderdag 14 februari 19:30 tot 22:00 uur.

Voor wie: geschikt voor de beginnende en de gevorderde cursist.

Waar: Yoga Ommen, Pieter Bruegelstraat 45a, Ommen.

Investering voor deelname aan de workshop van tweeënhalf uur: €23,- (twee strippen op de strippenkaart voor leden van Yoga Ommen)

Boek XL-les Verlangen van het hart

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.