Helemaal niets doen

Helemaal niets doen

Toen we in 2009 na 8 maanden uit Kenia kwamen met de mooiste, liefste ( en nog veel meer clichés) dochter had ik besloten om de eerste 2 jaar bij haar te zijn. Na ruim 20 jaar fulltime in de gezondheidszorg te hebben gewerkt werd ik thuismoeder. Een bewuste keuze totdat onze dochter naar de basisschool ging. Een collega die op ‘kraambezoek’ was vroeg mij op verbaasde toon: “Maar Irene, wat doe je dan zoal de hele dag?”  Mijn antwoord: “Niets. Helemaal niets.” Ik kon uren naar mijn dochter kijken, spelend in de zandbak in het speeltuintje vlakbij ons huis. Af en toe moest ik opstaan en haar een duwtje geven op de schommel. Hoewel ik in die tijd een 3-persoons huishouden runde en mijn yogaopleiding oppakte, voelde het gewoon alsof ik niets deed. Ik vond het heerlijk. Niets doen, ik was er goed in.

Vrienden van ons gingen op vakantie naar Frankrijk en we vroegen waar ze naartoe gingen. Het klonk ons erg aanlokkelijk. We vroegen of ze het leuk zouden vinden als wij naar dezelfde camping kwamen. Hun antwoord was: “Dat is prima, maar je moet wel weten: wij doen in de vakantie HELEMAAL NIETS.” Ons antwoord, in koor: “Dat doen wij ook: HELEMAAL NIETS!” Een boek lezen, wat lummelen en keutelen bij een zwembad of riviertje en tegelijkertijd onze inmiddels groter wordende kleuter in de gaten houden was al een hele inspanning. We zijn amper van de camping af geweest. Een heerlijke vakantie! Met dezelfde vrienden af en toe een BBQ’tje of in gevecht tegen de wespen, dat was de grootste activiteit!

Het was mei 2011, onze dochter ging voor het eerst naar de basisschool, ik ging weer aan het werk als jeugdverpleegkundige en gaf aan huis voor het eerst yogales. Het tijdperk van NIETS DOEN was over. Twee jaar lang NIETS DOEN, wat had ik daarvan genoten. Maar goed, door de bank genomen deed ik wel het een en ander. Alleen voelde het als niets doen. Maar wat is eigenlijk niets doen?

Wat is eigenlijk Niets Doen?

  • je spreekt niet
  • je leest niet
  • je luistert niet naar muziek
  • je piekert niet
  • eigenlijk rust je alleen maar uit, als het even kan niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk

Echt uitrusten is een kunst. Wie deze kunst beheerst, heeft vaak aan 5 tot 20 minuten genoeg om zich lichamelijk en geestelijk (psychisch) te ontspannen. Maar nu in de praktijk van de dagelijkse dag: hoe doe je dat, HELEMAAL NIETS DOEN?

Restorative Yoga is eigenlijk zo’n moment even (precies dat): HELEMAAL NIETS (DOEN)!

Wat is Restorative Yoga?

Restorative Yoga was tot voor kort nog niet zo bekend in Nederland. Toch merk ik dat er een toenemende belangstelling voor ontstaat. In ons jachtige bestaan raken steeds meer mensen zichzelf kwijt. Geregeld hoor ik dat iemand zich onrustig voelt en zich niet meer of moeilijk kan ontspannen. Het lichaam staat altijd in de ‘doe-modus’. Bij gevaar heeft ons lichaam net als in de dierenwereld 3 primaire overlevingsreacties: vecht, vlucht en bevriezen (“fight, flight, and freeze” op zijn Engels). Tijdens spanning zijn onze zintuigen alert, de adrenalinespiegel en bloeddruk schieten omhoog. Maar als het gevaar geweken is, kunnen we normaalgesproken weer ontspannen en herstellen. Dit laatste lukt bij steeds meer mensen om verschillende redenen in onze maatschappij niet meer. De ‘aanknop’ blijft ingedrukt of blijft ‘hangen’, waardoor we in een vicieuze cirkel terechtkomen en chronische stress opbouwen. Op de langere termijn kan dit schadelijk zijn. Klachten als oververmoeidheid, slaapproblemen of angstaanvallen kunnen tot een burn-out en depressie leiden.

Voordelen van Restorative Yoga

Uit de naam Restorative Yoga kun je al afleiden dat de uitwerkingen en voordelen herstel zijn. Restorative Yoga vraagt geen inspanning. Het is een passieve yogavorm met een meditatief karakter. Je lichaam wordt in een liggende pose of zittende pose ondersteund door kussens en dekens. Je lichaam wordt uitgenodigd om in een comfortabele houding te zijn waardoor spierspanning wordt losgelaten, ademhaling en spijsvertering vertragen, het zenuwstelsel kalmeert en de bloeddruk daalt. Eigenlijk vertragen alle systemen, waardoor lichaam en geest kunnen rusten. Na 10 minuten rusten kan de herstelfase optreden. Tijd verdwijnt en je komt uit de ‘doe-modus’. Langzaam kom je in een andere bewustzijnslaag, ook wel een ‘zijn-modus’ genaamd.

Restorative Yoga betekent dus herstellende yoga. Je krijgt de gelegenheid om te herstellen van dagelijkse en chronische stress. Deze yogavorm is dan ook uitermate geschikt voor stressgerelateerde klachten. Het kan ondersteuning bieden bij chronische aandoeningen of chronische pijn. Bijvoorbeeld voor mensen die in behandeling zijn voor kanker. Voor, tijdens en na een chemokuur biedt Restorative Yoga mogelijkheden. Ook mensen die herstellen van een blessure of operatie hebben veel baat bij Restorative Yoga. Een ander goed voorbeeld zijn vrouwen die tijdens zwangerschap, in een ivf-traject of juist in de overgang te maken hebben met hormoonschommelingen; ook hierbij kan Restorative Yoga ondersteuning bieden.

Hoe ziet een Restorative Yogales eruit?

De aandacht is gericht op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen. Door de uitademing worden spanning en afvalstoffen afgevoerd, en inademend creëer je ruimte en worden zuurstof en voedingstoffen aangevoerd. De overgang van de ene naar de andere houding gaat in slow motion. Er wordt tijd besteed aan het voelen van de uitwerking van iedere houding. De hele les is gericht op vertragen, het ontspannen van het lichaam en verstillen van de geest. Het doel is om te verzachten, rusten, ontspannen en herstellen.

Ontstaan van Restorative Yoga

Judith Hanson Lasater is de koningin van de Restorative Yoga. Zij ontwikkelde deze vorm toen ze rouwde om het verlies van haar tweelingbroer.

Bij Lizzie Lasater volgde ik in 2016 met veel enthousiasme de Teacher Training level 1: Finding Silence bij Yoga Moves en maart 2018 heb ik bij Lizzie Lasater de Teacher Training level 2: Sharing Silence gevolgd.

Lizzie Lasater is de dochter van Judith LasaterJudith Hanson Lasater is op haar beurt weer in de jaren 70 opgeleid door de Indiase Yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij experimenteerde met allerlei hulpmiddelen zoals blokken, dekens, kussens en riemen. Judith Lasater heeft Restorative Yoga verder ontwikkeld. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan en binnenkort komt haar nieuwste boek Restore and Rebalance: Yoga for Deep Relaxation uit.

Lizzie Lasater en Irene Vos TT Restorative Yoga oktober 2016 bij Yoga Moves in Utrecht

Voorwaarden voor een restorative yogales:

  • een stille en rustige omgeving
  • geen muziek
  • stilte en rust zijn heilzaam voor een overprikkeld lichaam en brein
  • comfortabele houding waardoor er geen afleiding ontstaat (bijvoorbeeld door knellende kleding of een lichaamsdeel dat aandacht vraagt)
  • geen beweging (zodra je een beweging maakt wordt het zenuwstelsel geactiveerd)
  • de ruimte is warm en donker
  • een oogkussen en extra gewichten (in de vorm van een zandzak) kunnen een diepe ontspanning bevorderen
  • elke houding duurt ongeveer 10-20 minuten
  • een ideale les duurt 90 minuten en bevat zo’n 3 Restorative Yogaposes

Ben je toe aan even Helemaal Niets?

Voel je er wat voor om je te omringen met gelijkgestemden? Bijladen en bezinnen met behulp van meditatie, teksten en restorative yoga om geborgenheid te vinden in jezelf. Voel je er wat voor om je te omringen met gelijkgestemden?

Samen met Lilian Bults van mens & organisatie organiseer ik een bezinningsweekend “Vanuit bewegen, vertragen naar verstillen”. Van 12 -14 april a.s. gaan we ons een weekend lang terugtrekken in de natuur van Twente (Vasse). We zijn te gast op een parelachtige plek, Batsboer genaamd. We gaan ons voeden met de stilte van de natuur. De zeven geheimen van de schildpad met elkaar (her)ontdekken. Meer informatie en vragen? Bel met Lilian Bults (06-81220443) of Irene Vos (06-81472001) Of stuur een e-mail aan Lilian Bults of Irene Vos

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.