Welke wolf voed jij?

Welke wolf voed jij?

Alles is vibratie, alles trilt. We kunnen het niet zien, wel horen en ook voelen. Het is alsof je de radio aanzet en naar een bepaalde zender zoekt. Je stemt af op wat je op dat moment wilt horen. Als dit met je resoneert, blijf je luisteren, als het niet is wat je wilt horen, draai je de knop door naar een andere zender. Eigenlijk geldt dit voor alles om je heen. Voor de mensen met wie je omgaat, wat je leest, waar je naar kijkt, waar je naar luistert en ook wat je eet. Alles heeft een bepaalde frequentie en bepaalt hoe je je voelt. Daarin heb je een keuze.

Zo was er eens een grootvader die aan zijn kleinkind een verhaal vertelde. Een verhaal over wolven. De grootvader begon: ‘Er speelt zich een gevecht in mij af, een strijd tussen twee wolven. De ene wolf voelt zich boos, ontevreden, bang en eigenlijk ook wel laf. Om eerlijk te zijn ook weleens jaloers. Geregeld zit deze wolf vol zelfmedelijden, schuldgevoelens en spijt. Deze wolf wantrouwt anderen en heeft weinig vrienden.

‘De andere wolf is vrolijk en goedgemutst, behulpzaam en betrouwbaar. Is vriendelijk, eerlijk en oprecht en leeft in harmonie met de wereld om zich heen.’

Bewustzijn in getallen

Het schijnt dat we onze energie en ons bewustzijnsniveau kunnen uitdrukken in getallen. De Amerikaanse psychiater David R. Hawkins (1927-2012) heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en ontwikkelde een bewustzijnsschaal, die hij beschrijft in zijn boek Power vs. Force. Hawkins komt tot de conclusie dat maar liefst 85 procent van de mensheid op een lage frequentie van bewustzijnsniveau leeft.

Maar wat betekent dit eigenlijk, een lage bewustzijnsfrequentie? Laten we daar eens dieper op ingaan. Je kunt gebruikmaken van Hawkins’ bewustzijnschaal om je eigen trillingsniveau te bepalen. In zijn schema vind je alle emoties die mensen kunnen ervaren, 18 in totaal. Bij elke emotie staat het niveau en de hoogte van de trilling.

De laagste emotie met de laagste trilling is 0 en de hoogst haalbare trilling is 1000. Alle emoties onder 100 worden als ‘zwakke’ emoties gezien. Vanaf 200 nemen de emoties in kracht toe.

Even zwijgt de grootvader. Dan gaat hij verder met zijn verhaal: ‘Iedereen heeft die twee wolven in zich. Jij ook. Beide wolven willen de baas spelen. In je hoofd en in je doen en laten.’

Emoties die voor lage trillingen zorgen zijn:

 1. Schaamte (variatie in intensiteit als vernedering, verwijdering)               20
 2. Schuld (variatie in intensiteit als veroordeling, destructie)                         30
 3. Apathie (variatie in intensiteit als wanhoop, hopeloos)                               50
 4. Verdriet (variatie in intensiteit als zelfverwijt, spijt)                                    75
 5. Angst (variatie in intensiteit als vrees, terugtrekken)                                   100
 6. Verlangen (variatie in intensiteit als verslaving, teleurstelling)                125
 7. Boosheid (variatie in intensiteit als woede, furieus zijn)                             150
 8. Trots (variatie in intensiteit als opblazen, minachting)                                175

In het midden bevindt zich een kantelpunt met de emotie Moed, die een trilling van 200 heeft.

Moed hebben we nodig nodig om omhoog te klimmen op de bewustzijnsschaal, aldus Hawkins.

Het kleinkind denkt even na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal winnen?’

welke wolf voed jij? Yoga Ommen Irene Vos frequenties trillingen vibraties Trees of Hope

 

Emoties die voor balans en evenwicht zorgen zijn:

 1. Neutraliteit (variatie in intensiteit als vertrouwen, tevreden, loslaten)          250
 2. Bereidheid (variatie in intensiteit als optimisme, intentie, hoopvol)              310
 3. Acceptatie (variatie in intensiteit als vergeven, harmonie, transcendentie)   350
 4. Rede (variatie in intensiteit als begrip, abstractie, betekenisvol)                       400
 5. Liefde (variatie in intensiteit als eerbied, openbaring, liefdevol)                       500
 6. Vreugde (variatie in intensiteit als sereen, compleet, één, transfiguratie)       540
 7. Vrede  (gelukzaligheid, perfect)                                                                                 600

Zit je in het niveau van 0 tot 100, dan heb je veel last van schaamte, schuld en verdriet en dat gaat samen met een lage trilling. De niveaus van 100 tot 200 worden omschreven als angst, woede en trots tot aan de trilling moed. Bij de 200 ligt het omslagpunt. Heb je een emotie boven de 200, dan heb je een positieve kijk op het leven. Vanaf 400 speelt het verstand (begrip) en bij de 500 ligt het volgende omslagpunt: de trilling van liefde.

De grootvader glimlachte en zei: ‘De wolf die jij voedt.’

Hoe zit dan nu met de mensen in Kenia? Zoals ik in mijn vorige blog “Arm van buiten en rijk van binnen” vertelde, moet ik oppassen met welke mensen ik me omring. Als ik niet oppas, word ik meegezogen in de zware, negatieve energie van anderen. Dan huil ik met alle andere ‘wolven’ de grote klaagzang mee en voel ik me binnen de kortste keren leeg en vermoeid. We maken elkaar op deze manier chagrijnig, zwak en misschien zelfs ziek.

In Kenia zijn veel mensen vrolijk en ze lachen veel. Ze accepteren hun situatie zoals die is. Ze zijn behulpzaam en ondersteunen elkaar. Dat moet ook wel, want veel mensen leven in slechte en moeilijke omstandigheden. Als eenling red je het gewoonweg niet. Je hebt elkaar nodig om te kunnen overleven. Dit creëert een gevoel van saamhorigheid. Als je deze emoties met de schaal van Hawkins vergelijkt, waar kom je dan qua trillingsfrequenties op uit? Precies, boven de 200.

Het gevoel van welzijn, van vervulling, heeft invloed op je levenskwaliteit. Iemand die goed in zijn vel zit verhoogt niet alleen zijn eigen trilling, maar ook die van de mensen om zich heen. Betekent dit dat we elkaar kunnen beïnvloeden (of nog beter, besmetten) met hoe we ons voelen? Jazeker! Is het dan niet enorm belangrijk dat we ons goed voelen? Absoluut. Mag ik dan eens vragen hoe het dan komt dat dit niet aan ons wordt verteld? Waarom wordt dit dan niet gedeeld in de media? In de dagelijkse statistieken op het journaal? Want juist op deze manier kunnen we een enorme bijdrage leveren aan een betere en gezondere wereld voor iedereen.

Nu aan mij en jou de vraag: welke wolf voed jij?

Miti ya Matumaini: bomen van hoop.

We zijn met elkaar verbonden. Een ecosysteem. Door het planten van bomen heel ver weg verbeteren we ook onze eigen wereld dichtbij. Elke boom draagt bij aan het verbeteren van het klimaat en het verbeteren van het leven van mens en dier.

Momenteel werk ik vanuit Nederland mee aan het bomenplantproject Miti ya Matumaini, oftwel Trees of hope, “bomen van hoop”. Voor het project hebben we een bedrag van  €2000 nodig. De teller staat nu op €1028. Een geweldig mooi bedrag, alleen nog net niet genoeg.

Over de helft van de inzamelingsactie voor Miti Ya Matumaini

Miti Ya Matumaini betekent Trees of Hope en is een bomenproject in Bondo (Kenia). De organisatie richt zich voornamelijk op het verbeteren van het levensonderhoud door het planten van bomen en de productie van gewassen via agriforestry. Hiermee hopen we de plaatselijke gemeenschap van voedsel en inkomen te kunnen voorzien.

In samenwerking met Ebenezer Usire Academy zorgen we ervoor dat kennis en knowhow wordt verspreid onder de leerlingen van de Ebenezer Usire Academy. Door deze samenwerking willen we ervoor zorgen dat dit project bestendig is voor meerdere generaties. Jong geleerd is oud gedaan, is ons motto.

Rhodo Amolo is de plaatselijke projectleider. We hebben €2000,- nodig voor de omheining van de grond. Elk bedrag, groot of klein, is welkom om dit geweldige project te ondersteunen.

Juist nu met de gevolgen van de #Covid zitten miljoenen mensen zonder inkomen (zonder uitkering) en is het verbouwen van voedsel, tussen de bomen, een welkome aanvulling op het dagelijkse eten.

Ja, ik doneer voor de omheining van Miti ya Matumaini

 

 

Welke wolf voed jij? Asana en Karuna van Renate Steinfort, eigenaresse van Het Zentrum. Yoga Ommen Irene Vos trillingen frequenties vibraties Trees of hope

 

Met speciale dank aan de twee fotomodellen Asana en Karuna van Renate Steinfort, eigenaresse van Het Zentrum

Het verhaal van de twee wolven is gebaseerd op het boek De wijsheid van de witte wolf van Alsjoscha Long en Ronald Schweppe. Een aanrader!

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.