Verlangen van het hart

Verlangen van het hart

Ons hart klopt in de baarmoeder vanaf zo rond de 5-6 weken. Je hart heeft nooit vakantie. Elke minuut zo’n 60-80 slagen en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen in het jaar. Jaar in jaar uit, zo lang we leven. Je handen staan in rechtstreekse verbinding met je hart. Met je handen masseer en streel je, maak en geef je eten, verzorg je een kind, een naaste, een geliefde, familielid of vriend/vriendin. Met je handen groet je iemand, raak je iemand aan. Het is een eerste levensbehoefte. We communiceren met onze handen, zelfs als ik dit nu tik achter mijn laptop.

Elke emotie, elk gevoel, zowel lichamelijk als geestelijk, heeft invloed op je hart. Vreugde en verdriet, boosheid en liefde. Ons hart resoneert met het brein. Door de dagelijkse beslommeringen worden we geregeld opgeslokt. Er zijn zoveel afleidingen en prikkels. Enerzijds willen we van alles beleven. Willen we niets missen in het leven. Nou ja, laat ik voor mijzelf praten. Soms lijkt weleens of ik in een sneltrein zit die maar niet stopt. Herken je dat? Dat je weleens signalen ontvangt? Dan klopt het hart een paar keer sneller, of slaat het een slagje over. Je krijgt steekjes, hier en daar. Het hart fluistert en probeert waarschijnlijk iets duidelijk te maken. Soms voelt iets niet goed en met mijn verstand probeer ik misschien van alles te rationaliseren of schuif ik simpel de verlangens opzij. Terwijl mijn lichaam eigenlijk zelf aangeeft dat ik meer behoefte heb aan rust en tevredenheid.

Twee basisbehoeften

Deze twee tegengestelde verlangens zijn basisbehoeften en we hebben ze beiden nodig. Iemand die alleen maar prikkels vermijdt zal zich niet verder ontwikkelen of groeien. Iemand die alleen maar ‘doorrent’ en geen rustmomenten neemt raakt compleet opgebrand. Dat laatste hoor ik momenteel veel. Zelfs al op hele jonge leeftijd lijkt het steeds meer voor te komen. Het ontbreekt ons in deze tijd in ieder geval niet aan prikkels. Dag in dag uit worden we overspoeld met informatie, beelden en geluiden. Stilte is een schaars goed aan het worden.

In onze westerse maatschappij is ons eigenlijk niet geleerd wanneer we maar beter kunnen ophouden. Wanneer het tijd is om ‘gas’ terug te nemen, af te remmen en tot rust te komen. Mijn onverzadigbare verlangens, en misschien ook die van jou, hebben een wereld geschapen die steeds gekker wordt. We worden doorlopend gestimuleerd om te consumeren en je bent pas gelukkig als je het laatste van het nieuwste in huis hebt. Het effect is eigenlijk dat we welvaartziektes creëren, waar natuurlijk weer hele goede oplossingen voor zijn. Gelukkig merk ik steeds meer dat er ook tegenbewegingen zijn. Niets voor niets neemt de belangstelling voor yoga en meditatie toe. Om te kunnen rusten, te herstellen en te helen.

Wat is jouw verlangen, waar verlangt jouw hart naar?

Ga eens even comfortabel liggen of zitten en doe mee.

Je hart heeft een ritme, voel eens je eigen hartritme door je hand op je borst te leggen. Voel hoe je hart klopt onder je handen. Het klopt alleen voor jou. Doordat je hart klopt komen er in elke cel in je lichaam voedingstoffen en zuurstof, is er uitwisseling van informatie en is er leven. Van het puntje van je neus tot aan je kleine teen.

Vraag jezelf eens af: wat is jouw verlangen?

Wat wens je werkelijk in dit leven?

Waar komt dit verlangen vandaan?

Dit verlangen van het hart is zelden van materiële aard.

Oprah:

Als je verbonden bent met het verlangen van je hart, als je in harmonie leeft met wie je bedoeld bent te zijn, hoe je zou moeten bijdragen aan onze fantastische aarde, bespeur je een verandering van waarneming. Dan ga je momenten opmerken die andere mensen afdoen als toeval, maar die ik graag een wonder noem.

Kurma:

Wees jezelf en blijf jezelf, bestendig veranderend zoals de grote rivier die steeds dezelfde blijft en nooit gelijk is.

Door trouw te blijven aan jezelf en je eigen weg te volgen kun je bereiken wat je je voorneemt. Ons hart voelt heel goed of je je doel volledig nastreeft. Het doel dat je zelf hebt gekozen.

Rumi:

Laat je stilletjes meevoeren door de wonderlijke aantrekkingskracht van datgene waar je echt van houdt. Dan weet je zeker dat je de goede kant op gaat.

Als je naar het fluisteren van je hart luistert, dan voel je heel duidelijk welk antwoord belangrijker is. Stapje voor stapje kom je tot dichterbij je eigen kern en kun je zijn wie je werkelijk bent. ‘Nice to meet your Self!’.

Voor de geïnteresseerden

Neem een weekend de tijd om vorm te geven aan jouw dromen. De eerste stap op weg naar jouw ‘hartsdoelen’. Een weekend om besluiten te nemen, knopen door te hakken, te veranderen en te groeien, in actie te komen en concreet aan je plannen te werken; “Bezinnen en dan beginnen”.

Voel je er wat voor om je te omringen met gelijkgestemden? Het weekend van 1 tot 3 november a.s. op een mooie plek in Twente Erve Deperman te Reutum. Samen met Lilian Bults van mens & organisatie organiseer ik dit bezinningsweekend “Bezinnen en dan beginnen”. Meer informatie en vragen? Bel met Lilian Bults (06-81220443) of Irene Vos (06-81472001) Of stuur een e-mail aan Lilian Bults of Irene Vos

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.