De natuur als spiegel

De natuur als spiegel

Afgelopen jaren heb ik veel en hard gewerkt. Aanvankelijk begon ik naast mijn werk als jeugdverpleegkundige yogalessen te geven aan huis. Al gauw werd de ruimte te krap en het aantal groepen nam toe. Na een tijd zoeken zei een stem in mij dat ik naar Yvonne van Ennovy keukens en badkamers moest gaan, om eens te informeren of zij niet wat wist. Tenslotte kent Yvonne de halve wereld en zat ze net op haar nieuwe locatie aan de Pieter Bruegelstraat in Ommen. Zo gezegd, zo gedaan. Zo stapte ik op een ochtend op de fiets.

 

Misschien dat ik even moest wachten tot ik aan de beurt was? Ik kan me dat niet helemaal meer goed herinneren. Maar nadat ik mijn vraag had gesteld zei ze: “Jawel hoor, ik weet wel wat. Wat dacht je van hierboven?” Samen gingen we via de wenteltrap naar de eerste etage. Inderdaad een schitterende ruimte. Elke maand huurlasten opbrengen, dat vond ik best spannend. Toch heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik de uitdaging aangegaan. Inmiddels zit ik er alweer 4 jaar.

Yoga Ommen studio

Bij het hebben van een eigen yogastudio komt veel kijken. Je bent schoonmaakster, administratief medewerker, yogadocent, marketingspecialist en nog veel meer. Mijn werk als jeugdverpleegkundige deed ik naast het runnen van Yoga Ommen. Ik werd een duizendpoot en maakte lange dagen. Met goede support van het thuisfront en familieleden, anders had ik het niet gekund! Ik voelde elk nieuw seizoen dat de beslissing dichterbij kwam, van ‘zo kan het niet langer…’

Tijdens de voorbereidingen van het bezinningsweekend “Van vertragen naar verstillen” dat ik samen met Lilian Bults zou gaan organiseren besefte ik ineens iets. Bij een oefening met de natuur als spiegel vroeg Lilian: “Welke boom zou je willen zijn?” Mijn antwoord: “Ik wil geen boom meer zijn.” Ik had zelf nog niet eens in de gaten wat mijn onbewuste net hardop had uitgesproken. Even later liepen we langs een enorme kastanjeboom bij een boerderij. Die boom moest wel meer dan 100 jaar oud zijn, misschien zelfs nog ouder. Zo’n indrukwekkende boom, ik werd er stil van.

Tijd om te beslissen

Winter werd voorjaar en ik voelde telkens een soort onrust wanneer ik naar mijn werk reed. Ik kon het eerst niet goed thuisbrengen. Of ik wilde het niet voelen. Misschien wilde ik het ook niet inzien? Het werd steeds sterker en hoe ik mijn ratio ook liet spreken, het gevoel bleef. Totdat ik de beslissing nam. Het was nu alleen een kwestie van timing. De beslissing om mijn verpleegkundige carrière in te ruilen voor de yoga.

Ook nu weer vind ik dat heel erg spannend! Vlak voor de zomer hakte ik de knoop door. Na de zomer keer ik niet meer terug naar mijn werkgever en collega’s. Weer een nieuwe fase zonder de (zogenaamde) zekerheden. Loslaten is vertrouwen. Vertrouwen in mijzelf dat ik het kan. Geen plan B en er vol voor gaan! Er zullen vast nieuwe uitdagingen te wachten staan. Door trouw te blijven aan mezelf en mijn weg te volgen kan ik bereiken wat ik mij voorneem. Mezelf niet voor de gek houden. Mijn hart voelt heel goed aan dat ik mijn doel met hart, ziel en zaligheid nastreef. Niet de doelen van anderen najagen of doelen die we niet zelf hebben uitgekozen. Ieder van ons kan dit. We hoeven ze slechts te ontdekken.

Kurma de schildpad heeft nog wat adviezen:

Met haast laat het geluk zich niet vangen, Wil je je doel bereiken? Maak dan een omweg!

Voltooi waaraan je begint. Begin met je hart te volgen!

7 geheimen van de schildpad

(Uit: De zeven geheimen van de schildpad)

“Ik wil geen boom meer zijn.”

Ik wil vrij zijn van protocollen en regels en mijn eigen weg ingaan. Ik wil geen boom meer zijn! Tijdens het bezinningsweekend van afgelopen februari kwamen we tijdens de wandeling opnieuw langs de boerderij. Mijn ogen zochten de horizon al af naar de grote mooie kastanje. Mijn ogen vonden niets. Steeds dichterbij wandelend zag ik wat er was gebeurd: de kastanje was geen boom meer. Ik kreeg tranen in mijn ogen. De winterstorm had hem weggeblazen. De kastanje lag in stukken naast de boerderij. Het voelde alsof ik even bij een begrafenis stond. Afscheid nemen van ooit wat was. Zo oud en mooi. De boom zal wellicht mooie planken worden voor een boot, of een tafel in een woonkamer. Transformatie, een nieuwe functie, alle levensringen en -ervaringen meenemend. Dankbaar voor alles wat ik heb mogen leren en de wijsheden die ik heb opgedaan vervolg ik mijn (yoga)pad!

Namaste, mijn hart groet jouw hart.

Voor de geïnteresseerden

Bijladen en bezinnen met behulp van meditatie, teksten en Restorative Yoga om geborgenheid te vinden in jezelf. Voel je er wat voor om je te omringen met gelijkgestemden? De natuur als spiegel zullen we ook in dit bezinningsweekend van 12-14 april a.s. weer gebruiken.

Samen met Lilian Bults van mens & organisatie organiseer ik voor de derde keer dit bezinningsweekend “Vanuit bewegen, vertragen naar verstillen”. We gaan ons een weekend lang terugtrekken in de natuur van Twente (Vasse). We zijn te gast op een parelachtige plek, Batsboer  genaamd. We gaan ons voeden met de stilte van de natuur. De zeven geheimen van de schildpad met elkaar (her)ontdekken. Meer informatie en vragen? Bel met Lilian Bults (06-81220443) of Irene Vos (06-81472001) Of stuur een e-mail aan Lilian Bults of Irene Vos

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Rooster

maart  2019
MDWDVZZ
 1
Events on 1 maart 2019
23
4
Events on 4 maart 2019
5
Events on 5 maart 2019
6
Events on 6 maart 2019
78
Events on 8 maart 2019
910
11
Events on 11 maart 2019
12
Events on 12 maart 2019
13
Events on 13 maart 2019
1415
Events on 15 maart 2019
1617
18
Events on 18 maart 2019
19
Events on 19 maart 2019
20
Events on 20 maart 2019
2122
Events on 22 maart 2019
2324
25
Events on 25 maart 2019
26
Events on 26 maart 2019
27
Events on 27 maart 2019
2829
Events on 29 maart 2019
3031

Eerstvolgende lessen

CAR

Begin: 19 maart 2019,19:00

CAY

Begin: 19 maart 2019,20:15

CAY

Begin: 20 maart 2019,20:00