Achillespees

Luister naar het gefluister van je lichaam

Luister naar het gefluister van je lichaam

Daar lag ik in één keer op de grond. Ik gilde het uit van de pijn en schrik. Dit was niet goed. Al snel baadde ik in het zweet. Mensen stonden om me heen. Iemand gaf me de instructie om langzamer adem te halen. Blijkbaar lag ik te hyperventileren. Ik vouwde mijn handen tot een kommetje en ademde langzamer in en uit.

De adem

Onze adem kan een brug zijn naar rust en kalmte. In yoga is de ademhaling essentieel. Wie buiten adem is, kan niet kalm zijn. De adem vertelt ons iets over onze psychische toestand. Je herkent het vast wel als je boos of nerveus bent, dan adem je sneller en hoger. Je kunt het ook horen aan je stem. Als je diep, langzaam en gelijkmatig ademt, dan geeft dat een kalmerende werking. Deze diepe ademhaling voorziet ons van zuurstof en nieuwe energie. Het bewust verlengen van de ademhaling, en vooral de uitademing, is een hele simpele manier van loslaten. Om terug te keren naar je kern, wat vooral in moeilijke situaties belangrijk is. Op je uitademing kun je alles loslaten wat je belast, bang maakt of stress geeft. Diep uitademen voorkomt dat je je zelfbeheersing verliest. Belangrijk is dat je je uitademing langer maakt dan je inademing.

Achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur voelt alsof je een harde trap tegen je achillespees krijgt. De pees tussen je kuitspier en hielbeen is (in)gescheurd. Hoe kun je zo’n belangrijke (en de sterkste pees van het menselijk lichaam) scheuren? Dit kan al bij een sprintje trekken of bij een plotselinge beweging. Zowel getrainde als ongetrainde mensen kunnen te maken krijgen met een achillespeesruptuur. Een achillespeesruptuur komt het vaakst voor bij sporters tussen de 30 en 40 jaar en ik voldeed aan dit plaatje.

Achillespees

Achillespees

Ik vroeg om een telefoon en belde de spoedopvang van het ziekenhuis waar ik zelf werkte. Het nummer kende ik uit mijn hoofd. Aan mijn collega vroeg ik of ze het druk hadden. Dat viel wel mee, hoezo? Ik legde uit dat ik mijn achillespees had gescheurd tijdens een badmintonwedstrijd. Het was januari 2002. Nog geen uur later lag ik op de operatietafel. De ruggenprik deed al zijn werk. De chirurg grapte nog dat ik de wintersport wel op m’n buik kon schrijven. Ik grapte terug dat ik al was geweest. Die nacht lag ik in mijn eigen bekende ziekenhuis, nu eens van de andere kant, en deed ik geen oog dicht. Mijn hoofd was van alles en nog wat aan het regelen.

Vanuit beweging naar vertragen en verstillen

Eenmaal thuis zat ik op een stoel. Lopend op krukken kon ik nog niet eens een kopje koffie pakken. De eerste weken was ik behoorlijk afhankelijk en werd ik gedwongen om kalmer aan te doen. Deze scheur van de achilleshiel zou voor een enorme ommekeer in mijn bestaan zorgen. Alleen wist ik dat op dat moment nog niet.

Kurma’s lof voor traagheid:

De trage weg leidt naar de oorsprong terug. Zonder tijd geen gewaarwording, zonder tijd geen leven. De snelle weg brengt zelden geluk.  Waarheen je ook reist, op snelle benen met gejaagde geest raak je toch alleen maar jezelf kwijt.

Bovenstaande wijsheid had ik toen nog niet in pacht. Bijna een jaar lang kon ik alleen mijn wandelschoenen aan. Mijn been bleef lang dik en ik liep een hele tijd mank. Mijn werk op de verloskamers kon ik voorlopig niet uitvoeren. Mijn (zoveelste) studie, de lerarenopleiding verpleegkunde deze keer, liep vertraging op. Het was tijd om de balans op te maken.

BodyBalance

Mijn lief tipte me om een mee te gaan naar BodyBalance op de sportschool. Hij was zelf enthousiast en dacht dat het typisch iets voor mij zou zijn. Hij kreeg gelijk. BodyBalance is een soort mix van yoga, pilates en tai chi. Van yoga had ik eigenlijk nog nooit gehoord, van tai chi en pilates trouwens ook niet. Inderdaad werd ik er door gegrepen en vond het heerlijk. Daarnaast merkte ik dat het ook goed was voor mijn herstel.

De instructrice die de lessen gaf deed op dat moment een opleiding tot yogadocent. Op een gegeven moment dacht ik: als ik ooit nog eens een studie ga doen, dan wil ik misschien ook wel een yoga-opleiding volgen. Maar ik was nog maar net met die andere studie begonnen. Het keurige meisje wat ik altijd al was maakte braaf eerst deze studie af. Het idee werd op de lange termijn geparkeerd. Ergens wist ik heel zeker: een volgende studie zou niet iets zijn met alleen mijn hoofd, ook iets met mijn lijf!

Behoefte aan yoga

Mijn behoefte aan yoga werd al snel groter. Hier in Nederland kon ik nog geen yoga-dvd’s krijgen en ik bestelde daarom een flink aantal dvd’s uit Amerika. Rodney Yee was mijn favoriete DVD-yogaleraar. Trouw heb ik die toen een aantal jaar lang thuis intensief gevolgd. Langzaam leerde ik weer luisteren naar het fluisteren van mijn lichaam, zodat het het niet meer hoefde te schreeuwen. Nog altijd ben ik dankbaar dat mijn lichaam aan de noodrem trok. Met haast laat het geluk zich niet vangen. Wil je je doel bereiken? Maak dan een omweg! De achillespees-scheur werd mijn goud. Daarover de volgende keer meer…

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je ook leren luisteren naar het gefluister van je lichaam en zelf eens de effecten ervaren van Critical Alignment Yoga? De oefeningen zijn makkelijk te leren en kun je na wat oefenen ook goed zelf thuis toepassen. Woon je niet in de buurt van Ommen? Geen nood aan de man of vrouw! Dan biedt het Online Critical Alignment Yoga Programma een goed alternatief. Of vraag eerst de gratis 6 daagse challenge aan Van rugklacht naar rugkracht! 

Uiteraard ben je ook van harte welkom voor een proefles bij Yoga Ommen, of maak eens een afspraak voor een individuele yogales.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.