Leven is beweging

Leven is beweging

Als kind was al ik graag in beweging. Ooit wilde ik danseres worden. Maar ja, ‘daar kon je je brood toch niet mee verdienen?’ aldus de opmerking bij ons thuis. Het waren de jaren tachtig en ik was (meestal) een heel braaf en serieus kind. Wat ik dan wel wilde worden, dat wist ik tot het eind van de Havo nog niet. Met een schuin oog had ik ooit naar Fysiotherapie gekeken. Alleen was er op dat moment een overschot aan fysiotherapeuten, en dus waren velen van hen werkeloos. Veel fysiotherapeuten gingen naar het buitenland, om daar te werken. Sowieso was de werkeloosheid op dat moment torenhoog. Ik zag de wereld zoals ik die waarnam en de mening van mijn ouders was erg belangrijk voor me. Uiteraard wilden mijn ouders het beste voor mij.

Alles beïnvloedt ons, of we dat willen of niet. Net zoals wij de wereld beïnvloeden met alles wat we wel of juist niet doen. Je kunt nooit van te voren weten hoe iets zal gaan lopen. Alles stroomt en verandert. Er is geen standaardrecept hoe we ons op de wereld kunnen afstemmen, dat heb ik inmiddels ondervonden. Wel is er een wegwijzer: “Handel in overeenstemming met je ware aard.” Maar hoe weten we of we dat ook echt doen?

Hou van wat je doet

Mijn jongste broer viel op een schooldag van een stoel en kwam daarbij ongelukkig terecht. Zijn elleboog zat ergens halverwege zijn bovenarm. Dat werd een opname en een operatie in het ziekenhuis. Ik weet het nog goed. Het was op de kinderafdeling, toen nog in een oud gebouw van het Academisch Ziekenhuis Groningen, het tegenwoordige UMCG. Ik ging op ziekenbezoek bij mijn broer die inmiddels in het gips zat. Ik keek zo wat rond over de afdeling en ineens was het me volkomen duidelijk. Een kleine 10 jaar later werkte ik in datzelfde ziekenhuis als kinderverpleegkundige. Ik heb daar heel wat voetstappen (of kilometers?) afgelegd en er met veel plezier en passie het verpleegkundige vak geleerd, beoefend en uitgevoerd.

Hollen of stilstaan

Mijn ouders waren zeer tevreden. Met een diploma hbo-v zou ik de rest van mijn leven altijd en overal kunnen werken. Ambitieus dat ik ben (en het niet krijgen van kinderen hielp er ook wel bij) heb ik nog diverse vervolgopleidingen gevolgd. Zo volgde ik in 2002 de lerarenopleiding verpleegkunde in Leeuwarden. Ik speelde graag badminton en tussen de ziekenhuisdiensten door deed ik mee aan de competitie. Dat ging een lange tijd goed, totdat ik mijn achillespees scheurde. Het was het teken dat ik te ver over mijn eigen grenzen was gegaan en ik werd letterlijk en figuurlijk stilgezet. Nog niet wetend dat deze afgescheurde achillespees voor een enorme ommekeer in mijn bestaan zou gaan zorgen.

Van Kurma had ik ook nog nooit gehoord. “Wie niet loopt, kan niet staan. Wie niet staat, kan niet op weg gaan.”

Ik herstelde langzaam en merkte dat mijn werk in het ziekenhuis me geen voldoening meer gaf, tot grote verbazing van mezelf. Ik, die de sloffen onder mijn lijf vandaan had gelopen, van late naar vroege dienst. Die met zoveel passie infuuspalen en bedden met of zonder mensen erin van de ene naar de afdeling naar de andere reed. Niets was me te veel en ik had er zo veel plezier aan beleefd. Met een geweldig team van artsen en verpleegkundigen en al het andere personeel om mij heen.

Als we tegen onze aard in handelen voelen we ons niet goed. Ervaar je stress, dan voel je een soort innerlijke weerstand. Wanneer we in harmonie zijn, voelen we ons goed.

Lichaam en geest lenig houden

Om te kunnen bewegen, moeten we beweeglijk worden. Als we altijd alleen maar zitten en ons lichaam nauwelijks meer gebruiken, dan raken we onze lichamelijke soepelheid kwijt. Datzelfde geldt voor onze geestelijke flexibiliteit. Blijkbaar was het voor mij zover: aan iets nieuws beginnen. Mijn horizon verbreden en mijn geestelijke creativiteit gebruiken om weer te kunnen groeien. Mijn oogkleppen afdoen, de gebaande paden verlaten en vrij om me heen kijken. Het was tijd om mijn wereld te verruimen. Pas toen was ik in staat om daadwerkelijk weer te genieten.

Creatief zijn betekent bewust beweging in het bekende brengen. Zodat er weer iets nieuws ontstaat in de wereld. Dat kan ieder mens. Ja, jij ook! Gewoon door iets anders te gaan doen dan anders. Wanneer de geest beweeglijk wordt komt de oplossing vanzelf. “Kenya, here we come again!”

Online Critical Alignment Yoga Programma

Nog steeds krijg ik geregeld te horen: “De oefeningen in de les zijn zo fijn. Maar als ik thuis ben en wil oefenen, dan weet ik het niet meer zo goed.” Dit was voor mij de reden om het Online Critical Alignment Yoga Programma (OCAYP) te maken. Inmiddels heb ik het alweer bijna twee jaar geleden gelanceerd.

Yoga is voor mij niet een keer in de week op de yogamat, maar het dagelijks gaan toepassen. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren en goed zelf thuis toe te passen.

Word je eigen therapeut en wees niet langer afhankelijk van anderen. Het Online Critical Alignment Yoga Programma kun je zo vaak herhalen als jij wilt. Je kunt ook eerst meedoen met de gratis 6-daagse challenge aan “Van rugklacht naar rugkracht!”

Uiteraard ben je ook van harte welkom voor een proefles bij Yoga Ommen. Of maak eens een afspraak voor een individuele yogales.

Lesrooster

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.