Drang om te groeien

Drang om te groeien

Op school had ik moeite met leren. Lezen en ook rekenen waren niet mijn sterkste kanten. Wel was ik een leergierig kind met een soort drang naar… ja, wat eigenlijk? Ambitie? Of was het een drang om te groeien? Om er alles uit te halen wat erin zit? Ik stuurde alle energie naar mijn hoofd. Tijdens het maken van een toets of tentamen was mijn concentratie heel hoog. Zo hoog dat ik de hele wereld om me heen vergat. Telkens weer verbaasd opkijkend om te constateren dat (de meeste van) mijn klasgenoten al waren vertrokken. Ik had er niets van gemerkt. Met gloeiende oren en een hoofd zo rood als een biet stapte ik dan het lokaal uit.

Innerlijke ontwikkeling is een levensprincipe

Innerlijke ontwikkeling is een levensprincipe. Heb je ooit een 1-jarige ontmoet die ophield met leren lopen? Die drang om te leren heb ik nodig. Dat is geen toeval. Het is wat we nodig hebben in de complexe en steeds veranderende wereld om ons heen. Het gaat alleen niet vanzelf. Je moet er wel wat voor doen en er wat voor over hebben.

Dat deed ik dus heel serieus. Mijn ouders hebben me nooit hoeven te stimuleren om mijn huiswerk te maken. Hoe moeilijk ik iets ook vond, ik zette er al vroeg mijn ‘tanden’ in en hield de kaken flink op elkaar totdat het af was. Leergierig en nieuwsgierig, dat was ik en dat ben ik nog steeds. Met daarnaast een flinke portie doorzettingsvermogen. Het woord “opgeven” staat niet in mijn woordenboek. Maar goed, dat heeft natuurlijk ook een prijs. Het heeft mijn karakter gevormd. Of is het karakter, en heeft dat mij gevormd? In ieder geval had ik nog lang niet in de gaten dat ik mezelf in een keurslijf perste. In wat ik dacht dat goed voor mij was, wat er van mij werd verwacht en verlangd. Uit alle macht probeerde ik aan maatstaven te voldoen. Welke maatstaven dat eigenlijk waren, dat was me nog totaal onduidelijk.

Een flexibele geest

Hoe meer inzicht we hebben, hoe opener we staan voor nieuwe dingen. Er ontstaat dan ook meer bewegingsvrijheid in onze ‘bovenkamer’, oftewel de geest. Als die bewegingsvrijheid ruimer wordt, dan kunnen we ons ook makkelijker aanpassen, zo las ik laatst. Ons aanpassingsvermogen vraagt een flexibele geest, zonder (en nou komt ‘ie!) jezelf te verliezen. Je kern blijft stevig en stabiel.

Dat is wat ik onder andere door yoga heb geleerd. Ik stuurde alle energie naar mijn hoofd en werd een wandelend hoofd. Mijn hoofd en lichaam raakten gescheiden van elkaar. Door mijn ‘vierkante’ hoofd verloor ik het contact met mijn lichaam. Ik raakte mezelf kwijt. De eerst subtiele signalen, die ik vast heb ontvangen, negerend. Mijn lichaam trok aan de noodrem. Je leest het in mijn blog “Luister naar het gefluister van je lichaam”.

Na vele jaren oefenen is het contact en de verbinding tussen mijn lichaam en geest enorm verbeterd. Dat is het zelfhelend vermogen. Toch val ik bij stress gemakkelijk terug in mijn oude patroon, hoeveel cursussen en opleidingen ik ook heb gedaan. Het verschil is wel dat ik het nu sneller in de gaten heb. Ik ben me er meer van bewust. De terugval is hierdoor van kortere duur.

Zoeken naar nieuwe mogelijkheden

Inmiddels hoef ik niet meer te voldoen aan het hoge ‘eisenpakket’ dat ik mezelf oplegde. Of dit nu wel of niet onder invloed is van de maatschappij, dat laat ik gemakshalve maar even voor wat het is. Ik heb geleerd om niet meer klakkeloos de dingen die me (vooral door mediakanalen) worden voorgeschoteld te consumeren. Sterker nog, ik sluit me ervoor af. Ik wil het niet eens zien of lezen en tot me nemen.

De geest schijnt zo in elkaar te zitten dat we voortdurend naar nieuwe mogelijkheden zoeken. We hebben een drang om innerlijk te groeien. Innerlijk groei is een levensprincipe. Het maakt dat de mogelijkheden die de wereld ons biedt eindeloos zijn. Dat is voor een aantal van ons juist beangstigend, voor mij nu bevrijdend.

Drang om te groeien, Irene Vos, Yoga Ommen

Leren verandert ons

Mijn eigen pad en intuïtie volgen, met daarbij natuurlijk het risico om fouten te maken, dat is waar het om gaat. Leren verandert ons. Zonder verandering kunnen we niet leren. En je leert juist door fouten te maken. Wat je al goed doet, dat hoef je niet meer te leren. Maak dus veel fouten, want dan blijf je leren. Maak alleen niet steeds dezelfde fout(en).

Groeien in alles wat ik doe

Het niet meer belangrijk wat ‘anderen’ van mij denken of vinden. In plaats daarvan doe ik wat bij mij past en wat voelt als het juiste. Ik leef op mijn eigen manier. Mijn lichaam vertelt me welke weg ik insla, ook al is dat een andere weg dan die van mijn omgeving.

Alles blijft altijd in ontwikkeling en ik probeer te groeien in alles wat ik doe. De obstakels, de moeilijkheden zijn uitdagingen op mijn weg. Ik maak gebruik van mijn leer- en nieuwsgierigheid om deze te overwinnen. Opgeven is geen optie.

Drang om te groeien, Yoga Ommen, Irene Vos

 

Online Critical Alignment Yoga Programma

 

Nog steeds krijg ik geregeld te horen: “De oefeningen in de les zijn zo fijn. Maar als ik thuis ben en wil oefenen, dan weet ik het niet meer zo goed.” Dit was voor mij de reden om het Online Critical Alignment Yoga Programma (OCAYP) te maken. Inmiddels heb ik het alweer bijna twee jaar geleden gelanceerd.

Aanbieding

Normaal is de OCAYP €159,-, met deze kortingscode OCAYP10% nu betaal je slechts €145,-. Yoga is voor mij niet een keer in de week op de yogamat, maar het dagelijks gaan toepassen. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren en goed zelf thuis toe te passen.

Bestel OCAYP met €14,- korting

Word je eigen therapeut en wees niet langer afhankelijk van anderen. Het Online Critical Alignment Yoga Programma kun je zo vaak herhalen als jij wilt. Je kunt ook eerst meedoen met de gratis 6-daagse challenge aan “Van rugklacht naar rugkracht!”

Uiteraard ben je ook van harte welkom voor een proefles bij Yoga Ommen. Of maak eens een afspraak voor een individuele yogales.

Lees meer over mijn drang om te groeien:

Leven is beweging

Doelen zijn de weg

De natuur als spiegel

Deel dit artikel: