Wat kan yoga ons bieden?

Het lichaam is een kostbaar bezit dat zal ieder van ons beamen. Je hele leven woon je al in je eigen lichaam, maar onze zintuigen zijn naar buiten gekeerd. We vertrouwen erop dat het lichaam doet wij er van verlangen. We bedenken niet dat het lichaam er wel eens mee kan ophouden. Net als een auto met pech aan de kant van de weg. Waarschijnlijk hebben we dan al wel een aantal signalen gehad.

Veel mensen hebben nog het beeld dat yoga ontspannen liggen is op een matje en  misschien heeft het iets te maken met ademhalingsoefeningen. Oh ja, en je moet er ook nog lenig voor zijn.

Dat yoga je weer laat kennis maken met je eigen lichaam door middel van allerlei oefeningen (asana’s in yoga vakjargon) die ons soms pijnlijk duidelijk maken dat we ons lichaam hebben verwaarloosd is de andere kant van de medaille.

Veel bewegingen in ons dagelijks leven zijn eenzijdig en doordat er geregeld stress in het lichaam in de loop der jaren is opgestapeld. Worden we op veel plaatsen in ons lichaam stijver en op den duur kan dit ook klachten veroorzaken. Vooral de onderrug, schouder en nek problemen staan hoog in de ranglijst van klachten bij veel mensen. We hebben de signalen van ons lichaam geneerd en er geen aandacht aan gegeven.

Yoga is opnieuw je lichaam leren kennen. Het is ontdekkingsreis die voor ieder weer uniek is. Het is de confrontatie aangaan met jezelf in de yogales. In de yogales is het in het begin leren vinden naar een balans tussen je uiterste best doen in een asana en jezelf niet te forceren. Dit is vaak nog de prestatiedrang die we ons zelf hebben aangeleerd. Het is leren bewust worden van wat ons lichaam ons verteld. De verbinding tussen lichaam en geest wordt weer hersteld met behulp van de adem.

Grenzen mogen verlegd worden, alleen dan wel in aandacht en respect voor het lichaam. Het vraagt geduld en beleid. Het is aandacht geven aan pijnlijke gebieden in je lichaam en deze leren te verzachten met behulp van je adem. Dit is niet altijd even leuk en makkelijk. Afhaken en de confrontatie uit de weggaan is dan een snelle reactie. Maar na verloop van tijd kan je de bijzondere effecten die yoga teweeg brengt gaan ervaren.

Wat zijn die bijzondere effecten dan? Beter slapen is een veel genoemd antwoord, maar ook verbetering van hoofdpijnklachten, een ontspannen gevoel en het opnieuw weer soepeler worden en makkelijker bewegen zijn veel genoemde effecten. Zelf heb ik het ervaren als thuiskomen in mijn eigen lichaam.

Het lichaam is een kostbaar zit en op de yogamat kom je steeds meer tot het besef dat je hier zelf een bijdrage aan kunt leveren. Ben je geïnteresseerd om zelf te ervaren wat yoga voor jou kan betekenen? Geef je dan op voor de introductielessen Hatha Yoga bij Yoga Ommen of kijk voor meer informatie op bij Irene Vos 0681472001 of www.yogaommen.nl

IMG_5500

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.