Over generaties heen denken

Over generaties heen denken – het verhaal van de bomen van Oxford

Dit verhaal gaat over het vervangen van de eiken balken in de eetzaal van de bibliotheek van Oxford. Het is een mythische legende, die gaat over wat we tegenwoordig duurzaam bouwen noemen: over generaties heen denken. Ik kwam dit verhaal ooit tegen in een boek en het maakte diepe indruk op me. Misschien nu ook wel op jou.

Ergens in de 19e eeuw moesten de eiken balken in de eetzaal van New College in Oxford nodig worden vervangen. Nu moet je weten dat deze balken zo enorm dik en lang zijn dat de aankoop van nieuw hout onbetaalbaar was.

Uit de archieven van de bibliotheek bleek dat het college van Oxford in bezit was van een bos. Toen de archivaris van de universiteit naar dit verhaal werd gevraagd, kwam deze met de volgende informatie terug: bij de bouw van de hal (zo’n 500 jaar eerder) was een eikenbos aangeplant. De boswachter werd erbij gehaald en men vroeg naar de eiken. De boswachter vertrok geen spier en zei: “Wel, heren, we vroegen ons af wanneer u het zou vragen.”

Vijfhonderd jaar lang hadden de boswachters het plan aan elkaar doorgegeven: “Deze eiken zaag je niet om, ze zijn voor de bibliotheek van Oxford.”

Terug naar je natuurlijke staat van zijn

Je lichaam, hersenen (brein, mind) en ziel werken optimaal samen als je in een natuurlijke staat van zijn verkeert. Je energie gaat stromen, je voelt je goed en (daad)krachtig. Niets is je te veel. Je kunt bij wijze van spreken bergen verzetten. Je humeur is opperbest en je krijgt ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën, en energie om dingen voor elkaar te krijgen. Een interessante vraag hierbij: welke staat van zijn is dat? Laten we dat eens onderzoeken! Doe je mee?

Zitten is het nieuwe roken

Het lichaam is gemaakt om te kunnen bewegen. If you don’t use it, you lose it, of “rust, roest” op zijn Nederlands. Je lichaam functioneert goed op beweging en activiteit. Steeds meer mensen hebben geen fysiek actief beroep meer. Ze hebben daarom sport, yoga, wandelen etc. nodig om in hun bewegingsbehoefte te voorzien, zeker na een dag achter de computer, wel of niet op kantoor. Lees ook mijn blog ‘Leven is bewegen’.

Veel lichamelijke beweging zorgt voor energie. Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd: het slurpt energie. Om deze reden zeg ik vaak dat het vanaf groep 3 misgaat in ons huidige schoolsysteem, wanneer we kinderen de hele dag laten zitten.

Stress als het normale zijn

Hoe zit dit voor je brein? Wanneer functioneert dat het beste? Is dat ook wanneer het ‘in beweging’ is? Wanneer je veel denkt, plant, piekert en multitaskt? Als ik veel aan mijn hoofd heb en voor mijn gevoel van alles te gelijk moet, dan vergeet ik dingen. Ik ben minder gefocust, kan niet meer helder denken en neem daardoor verkeerde beslissingen. Wanneer dit gebeurt, voel ik me al gauw opgejaagd en gestrest. Hierdoor krijg ik dan een slecht humeur, kan ik niet meer goed slapen en raak ik door mijn energie heen. Ik word moe, ga nog meer piekeren en kan die bergen niet meer verzetten – erger nog, ik zie er als een berg tegenop. Als dit een poos zo doorgaat, wordt de stress chronisch en raak ik opgebrand: de bekende burn-out van tegenwoordig. Voor mij, en voor velen met mij, werd dit het normale zijn.

Je energieverslindende, overactieve brein

Even constaterend: je lichaam heeft inspanning, activiteit en beweging nodig om goed te functioneren, je brein juist niet. Je hersenen hebben ontspanning, verstilling en minder activiteit nodig. Hmmm, dat is interessant, vind je ook niet? Precies het tegenovergestelde. Dat hebben ze mij nooit geleerd. Jou wel?

Je kunt nog zo gezond eten, drinken en bewegen, als je niets aan je energieverslindende, overactieve brein doet, stook je als het ware met de deur open.

De meeste mensen ruimen ’s avonds hun mentale belasting niet op. Ze malen en prakkiseren maar door. Misschien herken je dit wel. Moe op de bank hangen en naar de tv staren helpt meestal niet. En al helemaal niet als daarbij het ‘perfecte leven’ – waar jij niet aan voldoet (en ik ook niet) – aan je voorgeschoteld wordt. Natuurlijk hebben de voorbijdenderende commercials wel een pil, shake of een geweldig ander item voor je, waarmee je toch kunt slapen, of weer goed in je vel kunt zitten. Maar dat kost wel het een en ander, en daar sta je dan ’s morgens vroeg weer voor op. Zo is de cirkel rond, en heeft je brein geen ruimte en capaciteit over om al het andere wat in de wereld om ons heen gebeurt in de gaten te hebben.

Wereldwijd op een kantelpunt

We geraken steeds verder af van onze natuurlijke staat van zijn. We raken onszelf kwijt in de hectiek en waan van de dag en van de wereld en staan op een soort overlevingstand. Krijg jij het weleens benauwd? Ervaar je geen ruimte om te ademen en te mogen zijn? Vraag je je weleens af: wat doe ik hier op deze aarde? Waarom ben ik hier eigenlijk? Of ben je eerder in een versufte, halfslapende, zombie-achtige toestand beland, waarbij de levenskracht uit je wegsijpelt?

Wereldwijd zijn we op een kantelpunt gekomen. De huidige structuren van zowel de politiek als de gezondheidszorg, het onderwijs en de economie zijn ziek. Het is tijd om met elkaar te beseffen dat de houdbaarheidsdatum al lang is overschreden. Dat het anders moet en ook kan. Het oplossen van de huidige crisis en het veiligstellen van een goede toekomst voor de komende generaties is vooral een kwestie van mindset. Het anders willen gaan doen. De aarde heeft genoeg voor iedereen, alleen niet genoeg voor hebzucht.

Een betere wereld voor iedereen

Ik wil niet langer deel uitmaken van een wereld die alleen maar goed is voor een selecte groep mensen. Ik wil bijdragen aan het delen van kennis en vaardigheden. Bijdragen aan betere wereld voor iedereen. Ik wil onderdeel zijn van een groter geheel.

Ik wil bijdragen het Africa Yoga Project. Na mijn laatste bezoek aan Kenia kwam daar onverwacht iets heel anders op mijn pad. Het heeft met bomen te maken en hoop. Het project heet dan ook in het Swahili Miti ya matumaini, oftewel Trees of hope: bomen van hoop. Ik laat mij leiden en volg de flow van mijn natuurlijke staat van zijn. Daarover een volgende keer wat meer.

Yoga is verbinding, met onszelf en de generaties die nog komen

Jij, ik, wij worden allemaal gedragen door dezelfde aarde. We kijken naar dezelfde zon en dezelfde maan, drinken uit dezelfde bron en ademen dezelfde lucht.

Wat heeft dit met yoga te maken? Yoga is niet iets nieuws. Het bestond al voor onze jaartelling en werd doorgegeven van meester naar leerling, generaties lang. Yoga is verbinding, in eerste instantie met jezelf, zodat je ook weer in verbinding kunt zijn met je geliefden, naaste familie en vrienden, je omgeving, de wereld en het universum. Het universum kun je ook vervangen door God, Allah, Boeddha, Creator, de Bron of een andere naam die bij je past.

it is nice to meet your self with yoga - over generaties heen denken

 

Nice to meet your self” is een slogan ik bij Yoga Ommen al een lange tijd uitdraag.

Yoga wordt niet voor niets steeds populairder: het brengt je in contact met je natuurlijke staat van zijn. “To be original, is to return the origin: nature” (Antoni Gaudi). Yoga maakte het mij mogelijk om weer heel te worden. Om te zijn wie ik werkelijk ben. Wellicht is het ook iets voor jou.

We zijn met elkaar een ecosysteem

Laten we over generaties heen denken en onze eigen verantwoordelijkheid weer ter hand nemen. Het niet buiten onszelf zoeken, maar in onszelf. Een gezonde leefstijl waar yoga een hulpmiddel in kan zijn.

Laten we de bewustwording verruimen dat we met elkaar op een planeet wonen waar ieder mens, dier en wezen ertoe doet. We zijn met elkaar een ecosysteem; een ecosysteem dat uit balans is geraakt. Laten we met elkaar eens goed kijken naar bestaande structuren en hoe we dit anders kunnen inrichten. Net als de bomen van Oxford over generaties heen denkend. Laat de natuur een enorme inspiratiebron zijn. Ze heeft de duurzaamheid tenslotte uitgevonden.

Vanaf 31 augustus beginnen we weer met een nieuw yogaseizoen. Kijk op het lesrooster en neem gerust contact op als je vragen hebt.

Whatsapp voor Info

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.