Kurma en Irene

Geborgenheid in jezelf vinden

We zijn allemaal op zoek naar geluk

Eigenlijk zijn we allemaal op zoek naar geluk. Of we ons hiervan bewust zijn of niet. Veel mensen zoeken het geluk in dingen buiten zichzelf en doen daarbij geregeld teleurstellende ervaringen op. Tegenwoordig ben ik als fulltime ondernemer volledig zelf verantwoordelijk voor mijn geluk en inkomen. Ik kan dingen op niemand anders meer afschuiven. Ik kan niet mopperen op een organisatie, collega’s of een leidinggevende. Nee, dat ben ik allemaal zelf. Ik geef eerlijk toe: de eerste weken is dat nog best onwennig. Enerzijds wil ik van alles en nog wat en is het to-dolijstje oneindig. Anderzijds merk ik dat ik tijd nodig heb om bij te laden en mij te bezinnen, en heb ik behoefte aan rust en ruimte. Mezelf terugtrekken uit de drukke wereld. Misschien is het ook wel resetten van jarenlang op volle toeren draaien en nu terugschakelen. Maar hoe doe je dat?

Het is normaal en ook gezond om je geluk eerst in de buitenwereld te zoeken. Je wilt tenslotte je leefomstandigheden zo vormen dat je je goed voelt. Het gaat hier om een aantal basisvoorwaarden, zoals een dak boven je hoofd, brood op de plank, een goedgevulde koelkast en kleren in de kast. Pas als je de basisvoorwaarden hebt geregeld kun je jezelf verder ontwikkelen. Maar daarna blijven we vaak hangen in:

eerst moet ik nog…

  • (veel) geld verdienen
  • mooi huis kopen
  • de juiste partner vinden
  • wachten tot de kinderen het huis uit zijn

…en zo gaat de waslijst nog wel even door. ‘Dan pas zal ik gelukkig zijn en me eindelijk kunnen toeleggen op die hobby, die wereldreis, vrijwilligerswerk, schilder- of yogales volgen etc.’ Zo stellen we het gelukkig worden uit en blijven we vertrouwen dat we nog genoeg tijd zullen hebben om later ooit eens gelukkig te zijn. Als we dan eindelijk alles hebben bereikt.

Bekend verhaal? Voor mij wel!

Kurma en Irene

 

Kurma spreekt weer tot mij:

Bekommer je niet te veel om het uiterlijke (de buitenwereld) – bekommer je liever om je innerlijke (binnenwereld). Wie het uiterlijke gebruikt om zijn innerlijk in harmonie te brengen, zal niet ver komen. Gebruik liever het innerlijke om het uiterlijke te veranderen.

Oke, maar hoe dan?

Het innerlijke gebruiken om het uiterlijke in harmonie te brengen

In vergelijking met de buitenwereld kunnen we relatief gemakkelijk invloed op onze binnenwereld uitoefenen.

In plaats van achter de computer te duiken maakte ik bijvoorbeeld laatst een mooie nazomerse ochtendwandeling in het Ommerbos. Mezelf verwonderend dat de hazelnootstruiken die iets verderop in de buurt staan inmiddels wel erg groot waren geworden. Ik realiseer me dat ik er 9 jaar geleden in de herfst samen met mijn dochter hazelnootjes had verzameld. We waren toen net teruggekomen uit Kenia. Oeps, NEGEN JAAR. Ik schrik ervan. Ben ik hier al zo lang niet meer geweest? Het is maar 300 meter van ons huis! Ik loop verder en zie dat er inmiddels al prachtige paddestoelen zijn. Wauw, zulke paddestoelen heb ik nog nooit gezien. Of was ik druk met andere dingen en ben ik erlangs gerend? Zo onverwachts geniet ik van de prachtige natuur. Het is zo dichtbij, eigenlijk op een steenworp afstand, en ik ervaar dit als pure luxe.

Paddenstoeltjes wit

 

 

 

 

 

 

 

Paddenstoel bruim

Geborgenheid in jezelf vinden

Alles wat we doen om ons innerlijk – onze stemmingen en gevoel – te veranderen heeft positieve gevolgen voor je directe en indirecte omgeving. Wie tevreden en kalm is, voelt zich namelijk niet alleen zelf goed. Het goed met jezelf hebben heeft ook een heilzame uitwerking op je omgeving en de mensen die je dagelijks ontmoet. Tenslotte neem je jezelf overal mee naartoe. Vrede en geborgenheid in jezelf vinden door de deur naar binnen te openen. Maar wie ziet die deur dan? Laten we dat de volgende keer onderzoeken…

Wie meewil en zichzelf wil terugtrekken om innerlijke geborgenheid te hervinden: in het weekend van 12-14 april a.s. gaan we met een groep van gelijkgestemden bijladen en bezinnen. Met behulp van meditatie, teksten en Restorative Yoga. Opnieuw gebruiken we hierbij de natuur als spiegel.

Bezinningsweekend “Van bewegen naar verstillen”

Samen met Lilian Bults van mens & organisatie organiseer ik voor de tweede keer dit bezinningsweekend “Vanuit bewegen, vertragen naar verstillen”. We gaan ons een weekend lang terugtrekken in de natuur van Twente (Vasse). We zijn te gast op een parelachtige plek, Batsboer genaamd, waar we ons gaan voeden met de stilte van de natuur. De zeven geheimen van de schildpad met elkaar (her)ontdekken. Meer informatie en vragen? Bel met Lilian Bults (06-81220443) of Irene Vos (06-81472001) Of stuur een e-mail aan Lilian Bults of Irene Vos

 

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Rooster

mei  2019
MDWDVZZ
 12345
6
Events on 6 mei 2019
7
Events on 7 mei 2019
8
Events on 8 mei 2019
910
Events on 10 mei 2019
1112
13
Events on 13 mei 2019
14
Events on 14 mei 2019
15
Events on 15 mei 2019
1617
Events on 17 mei 2019
1819
20
Events on 20 mei 2019
21
Events on 21 mei 2019
22
Events on 22 mei 2019
2324
Events on 24 mei 2019
2526
27
Events on 27 mei 2019
28
Events on 28 mei 2019
29
Events on 29 mei 2019
30
Events on 30 mei 2019
  • Yoga Ommen gesloten i.v.m. reis naar Africa Yoga Project in Kenia

    Begin: 30 mei 2019,09:00

31 

Eerstvolgende lessen

CAY

Begin: 20 mei 2019,20:00

CAR

Begin: 21 mei 2019,19:00

CAY

Begin: 21 mei 2019,20:15