Blijf wakker en alert

“Blijf wakker en alert,” hoorde ik de prachtige, zachte stem van mijn collega Erna Bouwhuis zeggen tijdens mijn eerste les Yoga Nidra.

Yoga Nidra betekent “slaap van de yogi’s” en wordt gebruikt om je zowel geestelijk als lichamelijk voor te bereiden op een dieper niveau van bewustzijn. In veel gevallen wordt Yoga Nidra beoefend als een ontspanningstechniek. Toch is Yoga Nidra veel meer dan alleen een diepe ontspanning.

Hoewel ik me had voor genomen om wakker en alert te blijven, was ik al snel in dromenland.

Wakker schrikken uit dromenland

Begin jaren negentig keek ik op een avond naar het NOS-journaal, zoals we dat vaker deden. Op dat moment was ik begin twintig en had ik nog lang niet van yoga, hoger bewustzijn, persoonlijke groei en ontwikkeling gehoord.

Deze avond was anders dan andere avonden. Het was alsof mijn bewustzijn helderder was. Ik keek ineens met hele andere ogen naar het nieuws. De precieze details herinner ik me niet meer, maar ik weet nog goed dat ik me plots realiseerde dat ik, avond na avond, naar een hoop ellende keek waar ik helemaal niet wijzer van werd. Sterker nog, het zoog mijn energie weg. Ik had het gevoel dat ik gemanipuleerd werd. Op dat moment besloot ik het journaal niet meer te volgen en ook geen kranten meer te lezen. Er werd bijna alleen maar ellende voorgeschoteld. Het leek wel of ik wakker schrok uit dromenland.

Charles Groenhuijsen wil na 40 jaar de journalistiek doorbreken. Hij wil zich net als ik focussen op stille revoluties.

Stoken met de deur open

Zo kwam ik vrijdag 13 maart jl. blijkbaar nog vrij naief terug uit Kenia. Natuurlijk had ik op de heen- en terugweg mensen met mondmaskers zien lopen op het vliegveld. Op Jomo Kenyatta Airport werd zelfs mijn temperatuur gemeten. Maar even later stond ik bij de douane en werd me verzocht mijn hand voor vingerafdrukken op een scanner te leggen, terwijl er geen schoonmaakdoekjes lagen om alles na gebruik te desinfecteren. Dit was stoken met de deur open, naar mijn mening.

Met mijn verpleegkundige achtergrond weet ik genoeg over incubatietijd en kruisbesmettingen. Ik dacht er dus het mijne van.

Journalistiek is net zoiets als het opvoeden van kinderen

Charles vergelijkt journalistiek met het opvoeden van kinderen. Vertel je een kind wat het goed doet, of alleen maar wat het verkeerd doet? Als je een kind alleen maar vertelt wat het verkeerd doet, zal het zich ontwikkelen tot een ellendig, negatief en boos mens.

Door onze media en journalisten worden wij op een zelfde manier (op)gevoed. Het maakt ons angstig en boos. Hmmm, is dat wat je graag wilt? Het is geen optie voor mij. Ik richt me op het positieve zonder het negatieve te vergeten. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Wat kan ik zelf doen? Nou, goed voor mezelf, gezin en naasten zorgen. Goed eten en drinken, want je wordt wat je eet. Dat is misschien een open deur, maar wel een deur die toegang geeft tot een gezond leven. Alles wat je in je mond stopt en doorslikt komt immers in je lichaam terecht. Het wordt een onderdeel van jezelf, van jouw lichaam. Heb je daar weleens over nagedacht? Je kunt je lichaam vergelijken met een puzzel. Al je cellen zijn puzzelstukjes. Ze sluiten nauw op elkaar aan en werken samen. Als je cellen niet (goed) worden voorzien van de juiste bouwstoffen, worden ze ziek.

Voeding is niet alleen wat je eet, maar ook wat je kijkt. Dat noemen we geestelijke voeding. Met wie je omgaat, bepaalt wie je wordt.

Ik wil een steentje bijdragen aan een betere wereld door kennis en kunde te delen. Mensen inspireren en (weer) in hun kracht zetten. Het leven een beetje mooier kleuren, zoals Herman van Veen ooit eens zong.

Stille revoluties

Ik ging naar Kenia met verschillende missies. Ik bezocht het Lamu Yoga Festival en gaf bij het Afrika Yoga Project een workshop aan yogadocenten in opleiding. Daarnaast reisde ik naar een gebied waar een goede Keniaase vriend opgegroeide. Het is een arm gebied met weinig toekomstperspectief voor de jongere generatie. Mijn vriend heeft daar een stuk grond en wil graag wat terugdoen. Zo ontstond het idee om een agriforestrey(school)project te starten. Agriforestry is de teelt van groenten, aardappels of granen, gemengd met de teelt van bomen. Inmiddels is de naam van dit project bekend: Miti ya matumaini. Dat is Swahili voor “bomen van hoop”.

“We hebben enorm veel bereikt met elkaar,” meldt Charles Groenhuijsen. “Meer dan ooit realiseren we ons nu dat we allemaal een onderdeel zijn van een groter geheel. We kijken naar dezelfde zon en naar dezelfde maan. We drinken allemaal uit dezelfde bron en ademen dezelfde lucht. Laten we focussen op een betere wereld.”

Terug naar Yoga Nidra

Met Yoga Nidra zuiver je het onderbewustzijn door gebruik te maken van bepaalde eigenschappen, beter bekend als Sankalpas. Via een stem kom je in een steeds diepere staat van gewaarzijn, waardoor je uiteindelijk in je onderbewuste terechtkomt. Dit is de plek waar al je indrukken uit het verleden zijn opgeslagen, ook wel de zaadjes genoemd. Die zaadjes kunnen rijpen tot actieve gedachtes waarvan de trigger meestal uit je omgeving komt.

Door de Yoga Nidra ben je in staat om de indrukken (zaadjes) op te lossen of te veranderen. Zowel de indrukken die al in beweging zijn, als de indrukken die nog tot wording kunnen komen.

Het Sankalpa is de kracht van de Yoga Nidra. Oude gewoontes, overtuigingen etc. kunnen worden doorbroken. Een Sankalpa gebruik je omdat je iets wilt veranderen in je leven. Sankalpa kun je vertalen als “besluit” of “voornemen”, en wordt ook wel een affirmatie genoemd. Het is een korte, positief geformuleerde zin die de diepe lagen van het onderbewustzijn beïnvloedt. Een Sankalpa is als een boodschap die tijdens de Yoga Nidra het onderbewuste bereikt.

Gratis audio Introductie Yoga Nidra Gratis Audio Yoga Nidra Reis door de Chakra's

Ik kwam eind maar terug uit Kenia en kwam in een andere wereld terecht. Pessimisme is een keuze, maar optimisme ook! Blijf wakker en alert, lieve mensen. Alleen samen kunnen we een mooiere wereld creeren. Voor nog vele generaties na ons.

Samen onderweg, ik ontmoet je graag!

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.