Bovenrug Critical Alignment Yoga

Nek-, schouder- en rugklachten oplossen met de yogaboog

Nek-, schouder- en rugklachten oplossen met de yogaboog? Hoe? Lees dan verder…

Een van de hulpmiddelen bij Critical Alignment Yoga is de boog. De yogaboog is een brug naar het gevoel van ruimte en lichtheid, zoals het leven bedoeld is.

Door onze dagelijks gewoonte- en bewegingspatronen, of juist het gebrek aan beweging ervan, kunnen in de loop der jaren klachten ontstaan. Critical Alignment Yoga-oefeningen met de yogaboog bieden een welkom tegenwicht, vooral na een lange dag achter de computer, laptop, tablet en smartphone. Mijn eigen eerste ervaringen op de boog waren eerlijk gezegd best heftig. Toch wist ik gelijk dat dit de weg was naar meer openheid, ruimte en vrijheid om volledig te kunnen leven. In de houding op de boog gaat stap voor stap als we de voorbereidende oefeningen op de rol of strip hebben gedaan. Om uit de houding van de boog te komen wordt je werkelijk geconfronteerd met de spanning die je meedraagt.

Veel nek- en schouderklachten ontstaan door de vele vooroverbuigingen die we in ons dagelijks leven maken. “Eigenlijk is ons leven een grote vooroverbuiging,” hoor ik mijn opleider Gert van Leeuwen nog zeggen. Deze klachten worden veroorzaakt door verkromming en verstijving in de bovenrug. Op wervelniveau buigt de wervelkolom, waardoor het gewicht van het hoofd, dat normaal 5-8 kg weegt, door de invloed van de zwaartekracht nog twee- tot driemaal zo zwaar wordt. Reken maar uit wat de nek- en schouderspieren, en ook de wervelkolom, dan aan gewicht moeten gaan dragen. Geen wonder dat dit op de langere termijn klachten gaat geven als hoofdpijn, RSI/CANS-achtige klachten en beperkingen in schouders en armen.

Meer achteroverbuigen

Veel mensen vinden achteroverbuigingen spannend en ook wel eng. We hebben geen ogen van achteren, en daarom is het eigenlijk een vorm van overgave en je kwetsbaar opstellen. Achteroverbuigingen hebben een energetische uitwerking. Ze openen je hartgebied en ook je longen krijgen letterlijk meer ademruimte. Je creëert ruimte voor je gevoelsleven. Wat niet altijd even makkelijk is, want niet ieder gevoel wil je onder ogen zien. Vele, vaak oude opgeslagen spanning in je lichaam komt dan naar de oppervlakte. Gevoel van misselijkheid, maar ook hoofdpijn kunnen hierbij horen. Veel mensen komen voor een wekelijkse yogales voor hun ontspanning, maar worden op deze manier juist met hun spanning geconfronteerd. Het vergt dan een onderzoekende en nieuwsgierige blik van de yogabeoefenaar om dit ook daadwerkelijk te willen onderzoeken. Een goede opbouw van de yogales en begeleiding van de yogadocent is een voorwaarde.

Wat levert het dan uiteindelijk op? Door regelmatig gebruik van de yogaboog werk je aan een betere lichaamshouding. Je voert overbodige spanningen af. Het is, letterlijk, overbodige ballast van je schouders af laten glijden. Het voorkomen of juist verminderen van nek-, schouder- en rugklachten. Doordat de wervelkolom en de bovenrugspieren zich weer versoepelen kan de doorgifte van beweging worden doorgegeven aan de armen. De oorspronkelijke kracht komt weer terug. Verder ervaar je meer ademruimte, vrijheid om weer licht te kunnen bewegen. Zoals ons leven eigenlijk bedoeld is. Ik heb veel meer bewegingsruimte gekregen. Bewegingen die ik nooit voor mogelijk heb kunnen houden. 

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? De oefeningen zijn makkelijk te leren en kun je na wat oefenen ook goed zelf thuis toepassen. Woon je niet in de buurt van Ommen? Geen nood aan de man of vrouw! Dan biedt het Online Critical Alignment Yoga Programma een goed alternatief. Of vraag eerst de gratis 6 daagse challenge aan Van rugklacht naar rugkracht! 

Uiteraard ben je ook van harte welkom voor een proefles bij Yoga Ommen, of maak eens een afspraak voor een individuele yogales.

 

Critiical Alignment Yoga en Therapie

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.