Critical Alingment Yoga: Hart en buik / ruimte en rust

In deel 7 het slot van de rubriek in het Yoga Magazine met Gert van Leeuwen: het gevoel van rust en ruimte dat je ervaart wanneer je buik- en borstgebied in evenwicht zijn. Je ademhaling zorgt voor de verbinding tussen deze twee belangrijke punten.

Mijn collega Esther Nijdam uit Friesland vertelt dat de verleiding om tijdens een drukke dag aan een stuk door te buffelen erg groot is. Voor mij is dit erg herkenbaar. Door de yogamat uit te rollen en een paar ademhalingsoefeningen te doen valt het pas op hoe onrustig ze zich voelt. Omdat allerlei gedachten op zo’n moment alle kanten opgaan, ervaart ze de daarmee samenhangende spanning haar lijf, bijvoorbeeld in de ogen, schouders, bekken en ademhaling. Zodra ze hierin verzacht, ondersteunt haar fysieke houding haar hierin en geeft dit een gevoel van rust en ruimte. Tegelijkertijd merkt ze dat ook de rust in haar hoofd terugkeert. Door de ademhaling verspreid je rust en ruimte door je hele lichaam. Gert van Leeuwen legt uit hoe dit werkt.

In ons lichaam bevinden zich twee gevoelscentra die samenvallen met zwaartepunten in ons lichaam. Het eerste centrum ligt in de buik, dit is centrale zwaartepunt van ons lichaam. Het tweede bevindt zich aan de onderkant van het borstbeen, de hartstreek. Dit centrum valt samen met het zogenoemde deelzwaartepunt van de wervelkolom. Het buikgebied staat voor de ervaring ‘rust’: een ervaring die via de ademhaling ontstaat, van binnenuit. We hebben spieractiviteit (van de dwarse buikspier) nodig om de ademhaling goed te kunnen reguleren. De rust vanuit je buik is daarom een andere ervaring dan uitrusten na een lange dag, die meestal eindigt in slaap.

Iedereen heeft zijn eigen associaties bij het woord rust. Iemand die een actief, gestrest leven leidt zal een heel andere betekenis aan het woord geven dan iemand die een kalm leven leidt. Maar als we het gevoel van rust verbinden aan een bepaalde coördinatie van de ademhaling in de buik, dan wordt de ervaring voor iedereen hetzelfde en wordt rust, of de afwezigheid ervan, meetbaar.

Het tweede zwaartepunt staat voor ruimte en lichtheid. Het borstgebied is actief wanneer we ons verhouden tot, of in contact gaan met, onze omgeving. We kunnen ons verharden in de ruimte, zoals een militaire houding laat zien, met de borst naar voren. Of we kunnen ons bijvoorbeeld terugtrekken uit de ruimte, door onze schouders te laten hangen met een ingevallen borstkast tot gevolg. De eerste houding ziet er ambitieus uit, het tweede somber en depressief. Het hartzwaartepunt is ontspannen wanneer de bovenrug recht is en het borstbeen ontspannen. Dan kun je het gevoel van ruimte ook hier via de ademhaling ervaren. Wanneer borst en buik met elkaar in evenwicht zijn, dan worden de yogaoefeningen door gevoelens van rust en ruimte gedragen. Al je deze ervaring oefent op de mat, leer je haar ook toe te passen in dagelijkse omstandigheden.

Afgelopen weken zijn we bij Yoga Ommen in de yogales bezig geweest met de verbinding van deze twee zwaartepunten om zelf het gevoel van rust en ruimte in het eigen lichaam te kunnen voelen. Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? De oefeningen zijn makkelijk te leren en kun je na wat oefenen ook goed zelf thuis toepassen. Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen, of maak een afspraak voor een individuele yogales.

Gert van Leeuwen is de oprichter van het Critical Alignment Yoga en Therapie-instituut.  Irene Vos is bij dit instituut opgeleid tot Critical Alignment yogadocent en Critical Alignment yogatherapeut.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.