CAY Stabiele onderrug

Critical Alignment Yoga: stabiliteit in de onderrug

Meer stabiliteit in je onderrug

Borst naar voren en je staartbeen richting de grond: dat is de houding die vrouwen vaak wordt aangeraden. Maar volgens Gert van Leeuwen is dit advies funest voor je onderrug. In deel 5 van de rubriek in het Yoga Magazine laat Gert zien hoe je onderrug wel stabiel wordt.

‘Trek je staartbeentje in’, of: ‘alsof je de rits van je broek dichtdoet’. Dit soort aanwijzingen hoor je vaak in yogalessen. De docent vraagt je dan om het bekken te kantelen, zodat de onderrug ‘lang’ wordt gemaakt. Goedbedoeld, maar het heeft verstrekkende gevolgen voor de onderste wervels van de onderrug die in het bekken verscholen liggen. Ze bewegen namelijk mee de kanteling van het bekken, en dat gaat ten koste van de natuurlijke holling. Veel vrouwen hebben daarbij ook nog de neiging om hun borst op te tillen, wat de onderrug instabiel maakt.

De mannelijke variant, het naar voren schuiven van het bekken, kwam al in de vorige aflevering van deze rubriek aan bod. Als gevolg van instabiliteit kan overbelasting in de onderrug ontstaan. Die geeft soms diepe pijn, uitstralend naar de billen en de liezen en ook naar de voor- en zijkant van de benen: de zogenaamde discopathie in de wervels van L4 en L5. Daarnaast is het belangrijk dat de doorgifte van beweging optimaal is, wat betekent dat elke wervel in je rug beweeglijk genoeg moet zijn om het lichaamsgewicht door te geven naar de wervel eronder, om uiteindelijk het bekken te bereiken. De oefening met onderrugrol uit de Critical Alignment is eerst om in ontspanning de onderrug te versoepelen en naar zijn oorspronkelijk stand te brengen, om daarna kracht en coördinatie terug te geven met de houding van de Plank.

Door hulpmiddelen uit de Critical Alignment Yoga als het rolletje kom je op plaatsen waar je zelf en ook in de yogahoudingen (asana’s) niet zo gemakkelijk bij komt. Door de druk van je lichaamsgewicht en de zwaartekracht, in samenwerking met je adem, kunnen de spieren van de onderrug zich weer ontspannen en komt de bewegelijkheid in de wervels terug.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? De oefeningen zijn makkelijk te leren en kun je na wat oefenen ook goed zelf thuis toepassen. Voel je welkom voor een proefles bij Yoga Ommen, of maak een afspraak voor een individuele yogales.

Gert van Leeuwen is de oprichter van het Critical Alignment Yoga en Therapie-instituut. Irene Vos is bij dit instituut opgeleid tot Critical Alignment Yogadocent en Critical Alignment Yogatherapeut.

CAY Stabiele onderrug

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.