Omgaan met het onbekende

Omgaan met het onbekende

Op vrijdag 13 maart kwam ik terug uit Kenia en stapte ik een compleet andere wereld in. Toen ik twee weken eerder uit Nederland vertrok, dacht ik dat ik naar het onbekende reisde, maar door het coronavirus trof ik bij thuiskomst een nog onbekender land aan. Het lijkt wel alsof we in een sciencefictionfilm zitten. En hoe lang die film duurt, dat is een groot vraagteken. De uitdaging is om hiermee om te gaan. In deze blog vertel ik je hoe yoga en meditatie hierbij helpen.

De kunst is om de angst er te mogen laten zijn

Op dit moment leven we in het grote onbekende. De hele wereld is ervan in de ban en dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Niemand had dit verwacht. De onzekerheid kan je angstig maken. De kunst is om de angst er te mogen laten zijn. Het is een moment van een emotie en die gaat ook weer voorbij. Jij bent niet je angst.

Vertragen en verstillen

Wat je aandacht geeft, groeit, en daarom is vertragen en verstillen zo belangrijk. Elke actie en elk gevoel ontstaan vanuit een gedachte. Ook je zelfbeeld wordt gevormd door wat je denkt. Door rust te creëren, bijvoorbeeld met behulp van meditatie, ontstaat er ruimte voor je bewustzijn. Het werkt als een soort spiegel, maar dan een spiegel voor je gedachtepatronen.

Het bekende voorbeeld: als water stroomt in een beekje, dan kunnen we de bodem vaak niet zien. Staat het water stil, dan wordt het helder en kun je weer de bodem zien.

Aanpassing vraagt om een flexibele geest

Onthou dat je een kracht in je hebt die groter is dan elk obstakel. Richt je op wie je bent en wat je wilt bereiken. Zoals Wallace D. Wattles schreef: “Het beste wat je kunt doen voor de wereld is het beste maken van jezelf.” Aanpassing vraagt om een flexibele geest (lees hierover ook mijn blog “Drang om te groeien”). We hebben allemaal lessen te leren in het leven en wat geleerd moet worden, herhaalt zich. Laten we ervan uitgaan dat deze situatie ons allemaal iets leert en dat we er betere mensen door worden. Door elkaar te steunen en te vertrouwen werken we samen aan een betere en mooiere wereld.

Thuis yoga beoefenen

Ik ga door met het geven van yogalessen via de livestream.

De afgelopen weken hebben we met een leuke groep al ervaring opgedaan in het volgen van yogalessen via de livestream. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als in de yogastudio, maar het blijkt een goed alternatief te zijn. Als thema voor de lessen heb ik gekozen voor de chakra’s. Voor mij draait yoga om de  toepassing in het dagelijks leven en de chakra’s geven praktische handvatten om met de huidige situatie om te gaan.

Les muladhara: het eerste chakra

In de eerste week dat ik yoga gaf via de livestream ging les over muladhara, het eerste chakra. Bij dit chakra hoort het element AARDE. Door jezelf te aarden voorkom je dat je jezelf verliest in paniek of angst, of in de enorme informatiestroom die de media uitstort. Zelf ben ik zeer selectief en kijk ik weinig naar het nieuws, zodat ik mijn aandacht en gedachten kan blijven richten op mijn eigen gezondheid en die van mijn naasten en geliefden. En op Yoga Ommen, zodat we na deze crisis ook nog gezamenlijk yoga kunnen beoefenen.

Toch zorgt de situatie ook bij mij voor vlagen van onrust. Het vliegt me dan in een keer aan. Misschien herken je het wel. Niets is menselijker en het mag er dan ook zijn. Omgaan met verandering en creatief worden was dan ook het thema van de tweede week yogalessen via de livestream.

Les svadisthana: het tweede chakra

In de tweede week dat ik yogales gaf via de livestream was het thema svadistana, het tweede chakra. Dit chakra is verbonden met het element WATER. Hierbij horen polariteiten als de zon en de maan, dag en nacht, eb en vloed, man en vrouw. Je ervaart en voelt het aangename en het onaangename. Doordat we  allemaal min of meer gedwongen worden om te vertragen en verstillen, worden we ons hiervan bewust. De polariteiten zorgen voor beweging en verandering. Niets is blijvend en alles gaat ook weer voorbij. Toch is het belangrijk dat je niet alleen maar afwacht. Er is actie nodig. Inzicht zonder actie geeft geen verandering.

Les manipura, het derde chakra

In de derde week besteden we aandacht aan manipura, het derde chakra. Bij dit chakra hoort het element VUUR. Manipura wordt ook wel de solar plexus of zonnevlecht genoemd. Tijdens de les werk je aan je wilskracht, uithoudingsvermogen en je innerlijke vuur om je energie op peil te houden. Je komt in actie en gaat in je kracht staan.

Juist in deze tijden van onrust, onzekerheid en het onbekende is het belangrijk om tot rust te komen, de connectie met je lijf te blijven maken en te blijven bewegen. Om in verbinding te blijven met jezelf.

Yogalessen via de livestream

Kom ook in actie en doe via de livestream mee met de yogalessen! Je volgt de yogalessen vanaf je computer, tablet, of zelfs vanaf je telefoon. De livestream is eenvoudig te installeren. Op deze manier kunnen we elkaar toch ontmoeten en dingen delen als we dat willen. We kunnen elkaar zien en horen en als je dat niet wilt, dan zet je de camera en microfoon van je computer, tablet of telefoon gewoon uit.

We gaan door met livestreamen zolang we elkaar niet in de studio kunnen ontmoeten.

Instructies livestream yogalessen

 

Lesrooster livestream yogalessen

Dinsdagavond 20:15 en vrijdagochtend 9:30.

Zo kunnen we elkaar blijven ontmoeten en kunnen we toch allemaal yoga gebruiken om te dealen met de situatie.

Livestream yoga dinsdagavond 20:15 Livestream yoga vrijdagochtend 9:30

Lesgeld

Doe je mee aan de livestream en/of online yogales, dan graag zelf even de les aftekenen op je strippenkaart bij deelname.

Mijn verzoek: als je eenmaal per week een les volgt via YouTube of livestream, teken je dan zelf even een les af op je strippenkaart? Dan blijft de balans van geven en nemen en kunnen we elkaar ook op lange termijn blijven ontmoeten. Na elke week verschijnt er een nieuwe les op het YouTubekanaal van Yoga Ommen.

Want als jullie via de livestream of online yogalessen bij mij volgen, behoud ik toch wat inkomen en kan Yoga Ommen blijven bestaan. Zo komen we er samen doorheen en kunnen we elkaar na deze crisis weer ontmoeten in de studio.

Mensen van buitenaf zijn van harte welkom. Je kunt kiezen: een strippenkaart of een drop-in-/proefles. Je rekent af via de webwinkel.

Online yogalessen

 

 

Ik neem alle livestreamlessen op en je kunt ze volgen via het YouTubekanaal van Yoga Ommen. Dat is handig als je niet bij de livestream aanwezig kunt zijn. Wil je de les nogmaals volgen, dan kan dat natuurlijk ook.

YouTube Yoga Ommen

 

Aanbieding

Online Critical Alignment Yoga Programma – tijdelijk van €159 voor slechts €139!

Het Online Critical Alignment Yoga Programma bestaat uit een serie van 10 uitgebreide videolessen die je thuis (of waar je maar wilt) kunt volgen. Op je computer, je telefoon of je tablet.

Hiervoor krijg je 10 yogalessen met veel informatie

 • 5 yogalessen zijn gericht op de onderrug
 • 4 lessen voor de bovenrug
 • les 10 bevat de hele serie voor zowel de onderrug en de bovenrug.
 • extra bonuslessen
 • elke les bevat een introductievideo met duidelijke uitleg
 • tips voor materiaalgebruik
 • de eerste 9 lessen hebben een tijdsduur van 30 minuten
 • les 10 duurt circa 60 minuten.

Elke les bevat een introductievideo, een lesvideo en ook nog een aantal bonusvideo’s.

Bestel OCAYP

Het programma is onbeperkt geldig en je kunt het zo vaak en zoveel je maar wilt oefenen. Voor de meeste CAY-materialen geef ik een alternatief. Alleen de strip kan ik niet vervangen. Ik raad ten zeerste aan om deze aan te schaffen als je optimaal gebruik wilt maken van de OCAYP. Je krijgt geen spijt van je aanschaf!

Het programma staat online en dit zijn de recensies over de #OCAYP:

 • “Ik ben heel blij met je onlineprogramma en gebruik er veel materiaal uit. Heel leerzaam en goed te volgen.”
 • “Wat ziet het er duidelijk uit! Goede uitleg, theorie en heel veel video’s. Hier is veel aandacht en tijd aan besteed. Mocht iemand nog twijfelen om mee te doen, het is het geld meer dan waard. Irene, veel succes!”
 • “Wat ziet het er mooi uit. Wat een energie, tijd en liefde is hier in gestopt. Ik ben er blij mee!”
 • “Ik heb meteen de eerst les gekeken en gedaan. Duidelijke uitleg en fijne oefening.”
 • “Ik vind Irene een zeer fijne yogadocente. Ze besteedt zeer veel aandacht het correct overbrengen en daarnaast is zij ook erg begaan mijn haar yogaleerlingen. Je kunt haar te allen tijde vragen stellen en deze beantwoordt ze dan ook altijd heel erg fijn. Zo had ik een aantal weken terug door de nodige stress totaal geen “yoga-mindset” en ik kon mij dan ook zeer moeilijk concentreren. Irene begreep dat volkomen en dat vond ik echt superprettig.”
 • “Verder vind ik de materiaalkeuze ook zeer handig. Je kunt namelijk zowel gebruikmaken van echte yogagear of gewoon van spullen die je zelf voorhanden hebt.”
 • Wil ik mijn appreciatie uiten voor je mooie online cursus. Ik leer, ook al heb ik de basiscursus bij Gert gevolgd, telkens weer wat bij. Of zie het anders… Ik kijk uit naar een vervolg.” (Deelnemer uit België)
 • Vorig voorjaar heb ik OCAYP aangeschaft en ik oefen 2 tot 3 keer per week, met goede en fijne effecten. Ik mis nog wat oefeningen om de nek en schouders los te maken. Is er nog een CAY-cursus voor gevorderden?”
 • “Even langs deze weg wil ik je laten weten dat ik de online serie van lessen als heel prettig ervaren heb. Goed opgebouwd, heel duidelijk uitgelegd. Het heeft mij geholpen mijn rug weer soepel te maken waardoor mijn houding rechter en voelbaarder is. Mijn bovenrug zat flink vast. E.e.a. nog als gevolg van een hartoperatie. Maar m.b.v. jouw lessen en de tools ben ik alweer een stuk verder. Ik heb bijna dagelijks de oefeningen gedaan, vaak wel een uur tot anderhalf uur. En daar ga ik zeker nog mee door. T.z.t. kom ik bij jou een keer voor een individuele les voor het oefenen met het hoofdstandbankje, want dat vind ik wel spannend om alleen te doen.Bij deze heel erg bedankt en veel succes met wat je aan het doen bent.”

Yogamaterialen

Via via hoorde ik dat mensen moeite hebben om yogamaterialen zoals een yogamat, de strip en meditatiekussens te bestellen. Als service heb ik een kleine voorraad, meestal voor deelnemers van Yoga Ommen. Natuurlijk mogen mensen van buitenaf ook bestellen. Mocht je iets nodig hebben voor je ‘thuispractice’, dan heb ik nog een beperkte voorraad.

CAY-set 3

Als je veel thuis achter je computer werkt, werkt vooral die yogastrip fantastisch! Met mijn rode busje heb ik al het een ander bezorgd in en rond Ommen. Verzenden is ook een mogelijkheid

Winkel

Aandacht naar binnen keren

Door yogahoudingen en meditatie verlaag je stressgevoelens, voer je spanning af en ervaar je meer rust. Om deze reden blijf ik via de livestream en online yogalessen aanbieden. Voel je welkom. Rol thuis je yogamat uit en stap even uit de hectiek van de dagelijkse werkelijkheid en de wereld om ons heen.

Door naar binnen te keren en te reflecteren, ontstaat er ruimte voor bewustzijn, om te voelen en te ervaren. Het aangename en ook het onaangename. Om te mogen zijn in verbinding met jezelf!

Namasté,

Irene Vos, Yoga Ommen, 06 81 47 2001

 

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.