Safari Kenia − Africa Yoga Project 2019

Safari Kenia

Safari betekent reis in het Swahili. Met drie inmiddels goed bevriende (adoptie)moeders vloog ik terug naar het land van onze kinderen. We ontmoetten elkaar tijdens de adoptieprocedure in 2009. Voor ons alledrie kwam toen een lang gekoesterde wens in vervulling. Nu is het tien jaar later en zijn onze kinderen rond de twaalf jaar. Nog altijd zien we elkaar en onderhouden we warme banden. Ik grap vaak: “We hebben niet alleen een dochter geadopteerd, maar een hele extended family”.

Ondertussen was alweer even geleden dat we elkaar hadden gesproken. De acht uur durende vlucht was dan ook zo voorbij. Een voordeel van vliegen naar Afrika is dat je amper tijdverschil hebt. Zo stap je eind van de ochtend in en sta je ’s avonds in een heel andere wereld.

Wervelkolom Joop

Bij aankomst moesten we natuurlijk door de gebruikelijke hoepels van controles. ‘Joop’, mijn wervelkolom, zat in de bagage en bij de douane wisten ze niet wat ze zagen 👀☠️. Ik moest mijn koffer openmaken en uitleggen dat deze wervelkolom van plastic was. Er ontstond een leuk gesprek. Ze werden nieuwsgierig naar wat yoga precies voor je kan doen. Ik informeerde ze meteen over de gratis toegankelijke community-yogales, die het Africa Yoga Project elke zaterdag geeft.

De eerste nacht was in een hotel midden in het centrum van Nairobi. Het scheelde dat we de omgeving al kenden. De taxi van het hotel haalde ons op en de chauffeur vertelde ons dat de bar niet meer zo laat was geopend. Daarom proostten we even later op het balkon met bij de benzinepomp opgehaalde’ Tusker’, het lokale Keniaase bier, op het begin van deze safari.

Een frisse ochtendduik boven Nairobi voelde erg decadent. Na een hereniging met goede vriend Eric Okeyo van Optiride en een cappuccino met carrot cake bij onze favoriete tent Java House, was het tijd om Nairobi een paar dagen te verlaten. Onze trouwe (en inmiddels ook niet meer de jongste) taxichauffeur Wareru bracht ons naar Craterlake Naivasha Kenya. Eerst maar eens even bijkomen en ontspannen. We waren de enige gasten en gastheer Raphael en zijn crew legden ons flink in de watten. Wat een geweldige plek!

De volgende dag stond er een wandelsafari op het programma. Persoonlijk vind ik dit veel gaver dan dat gehobbel in een auto. Onder begeleiding van gids Walter liepen we door de coulissen van ‘Out of Africa’. Zebra’s zo dichtbij, vogels in vele kleuren, prachtige bloeiende cactussen en de geur van de rode Afrikaanse grond opsnuiven… Je begrijpt vast wel, ik was helemaal in mijn element.

Het dagelijkse Keniaanse leven

Terug in Nairobi bezochten we eerst nog wat oude bekende plekken. Het werd een dag flink sjouwen down memory lane. Zo’n 14 kilometer lopen door Nairobi voel je wel in je benen, want de stad ligt op ongeveer 1795 meter hoogte. Zo veel bekende plekken met herinneringen… Hoewel er flink gebouwd was herkenden we alles nog goed. Ik kwam ogen te kort. Al die mensen en al die kleuren. Het geeft een bepaalde energie die ik moeilijk kan beschrijven. Hardwerkende mensen die elke dag opnieuw de moed opbrengen om in hun dagelijks onderhoud te voorzien tegen een mager loon. Die lange dagen maken, vaak zeven dagen in de week, en dan aan het einde van de dag teruglopen naar huis (in de sloppenwijk). Geen medische voorzieningen en geen pensioenen. Het imago dat Afrikanen lui zijn en onder een palmboom in de hangmat liggen is geen dagelijkse realiteit. Niets dan diepe bewondering en respect hebt ik voor ze!

Kennismaken met Africa Yoga Project en de Academy

Waar het allemaal om draaide was de kennismaking met het Africa Yoga Project op donderdag 6 juni. In de ochtend ontmoete ik Patrick Kiragu. Hij coördineerde deze dag voor ons. Tijdens de kennismaking vertelde ik dat ik de mentor was geweest van David Maina. Daarbij hield ik het niet droog. Jose pakte meteen een pak servetten die ergens in een hoekje stonden en merkte op dat die stapel wel genoeg moest zijn voor vandaag. Patrick kon het zelf amper drooghouden en vertelde dat hij Davids beste vriend was. Hij excuseerde zich en kwam even later terug met koffie.

Workshop Back Care Basics

Ik kreeg de hele ochtend de ruimte om mijn workshop ‘Back Care Basics’ van ruim tweeënhalf uur te geven. Vanwege de regen was de verwachting dat niet iedereen op tijd zou zijn. Ik moest maar alvast beginnen. De yogadocenten in opleiding druppelden binnen. Voor mij was het meteen een uitdaging om alle namen goed te onthouden. Als ik dit met aandacht doe, dan kom ik een heel eind. Dat maakte een goede indruk, merkte ik al snel. Na de introductie gingen we aan de slag. Uitleg en dan weer zelf ervaren wisselenden elkaar af. In volle aandacht en concentratie vloog de ochtend voorbij. Ik was in mijn element en merkte niet eens dat Jose tussendoor allerlei foto’s en video’s maakte.

Na de lunch vertelde Patrick dat hij contact had gehad met de weduwe van David Maina en dat we haar die middag zouden bezoeken. Iets waarop ik stiekem had gehoopt maar niet hardop had uitgesproken. Dat had hij dus in die tussentijd geregeld. Bij de supermarkt waren boodschappen voor haar gehaald en taxichauffeur James reed ons samen met Patrick en ook yogadocent in opleiding Joy naar haar toe. We kwamen in een gebied van Nairobi dat ik nog niet kende en gingen steeds dieper de slums in. De yogadocenten die het Africa Yoga Project opleidt komen uit deze situatie en community’s. We werden hard met de neus op de feiten gedrukt. Uiteraard werden we goed begeleid. Daar liepen Jose en ik dan, als bevoorrechte mzungus (blanken) tussen schamele golfplaten die als (t)huis moeten volstaan.

Op visite in de slum

Daar stond ze ons verlegen op te wachten. Nauwelijks durfde ze wat te zeggen. Ik mompelde mijn naam en liep achter haar aan. Ondertussen volgden vele ogen ons. We waren natuurlijk zelf ook een bezienswaardigheid. In haar piepkleine hut stonden een bankstel en een groot matras. Aan de muren hingen een heleboel kleren op een hangertje. Later kwamen we erachter dat ze haar geld verdient met het wassen van kleding voor anderen. Het hing allemaal te drogen binnen. David zelf had geen ouders meer en zijn familie had na zijn dood ook nog eens alles dat ze hadden meegenomen. Gelukkig voor haar mocht ze hun zoontje, dat inmiddels 7 jaar is, nog wel houden. Dit schijnt wel vaker te gebeuren. Voor ons onvoorstelbaar. Zo werd ze nog eens dubbel getroffen. Na een tijdje besloten we te vertrekken, haar nog wat geld achterlatend.

Outreach Program

Zo, dat hakte er flink in. Onder escorte liepen we terug naar de taxi. Vervolgens gingen we naar de Kingeroo primary school, waar yogadocent Joy haar wekelijkse outreach yogales geeft. Het had de avond ervoor flink geregend. Hier geen yogamatten, maar met de voeten in de rode Afrikaanse aarde. Samen met Joy gaf ik deze les. In mijn ooghoek kreeg ik een paar kleine kinderen in het vizier. Op een afstandje deden ze mee. Toen ik naar ze toe draaide, kwamen ze langzaam steeds dichterbij. Er ontstond vertrouwen. Een van hen aaide even over mijn blonde haar. Na afloop van de les namen we afscheid door iedereen een high five of boks te geven. Moe en voldaan werden we weer veilig naar ons hotel gebracht. Dit was een dag om nooit te vergeten. Een ding wist ik al zeker: het is geen afscheid maar een nieuw begin. De plannen zijn al in de maak!

Deel dit artikel: