Terug naar lichtheid met Critical Alignment

Weer zo soepel en licht bewegen als een kind, zou dat kunnen? Volgens yogadocent en schrijver Gert van Leeuwen wel: ‘Neem blokkades weg en je energie gaat stromen.’

In de Happi-boddy van Happinez magzine kun je uitgebreid kennismaken met Critical Alignment Yoga. Deze yogavorm is door Gert van Leeuwen ontwikkeld na jarenlang onderzoek. Inmiddels reist Gert de wereld rond om zijn methode aan anderen over te brengen.

IMG_2612

Van gevoelsmensen naar ‘hoofdwezens’

Ons vermogen om natuurlijk en soepel te bewegen gaat verloren doordat we opgroeien in een maatschappij van prestatiedruk, stress en ambities. Van gevoelsmensen die in hun lichaam leven, worden we hoofdwezens, die de ruimte in hun lichaam veel minder voelen. Dit was voor mij precies de reden om in 2006 de yogadocentenopleiding te volgen. Ik kwam na verschillende yogascholen te hebben bezocht bij de Yogaopleiding Hara in Groningen uit. Tijdens de opleiding heb ik weer opnieuw leren voelen en heb ik het contact met mijzelf en mijn lichaam kunnen herstellen. Het was thuiskomen in mijn eigen lichaam. Yoga Ommen heeft om deze reden ook de slogan ‘Nice to meet your Self!’

Een vreselijk dik boek…

Tijdens het examenjaar van 2011 ben ik eerst met twee oefengroepjes begonnen om yogalessen te geven. Ik weet nog dat ik dat heel spannend en eng vond. Maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer yogalesgroepen bij. Een groot aantal mensen die bij mij yogales volgen, hebben in mindere of meerdere mate (fysieke) klachten. Om mij te verdiepen in therapeutische yoga heb ik toen een aantal boeken over dit onderwerp besteld, waaronder het flinke boek van Gert van Leeuwen. In eerste instantie was mijn reactie: ‘Oh nee, vreselijk zo’n dik boek, daar heb ik helemaal geen zin in.’ Ik had het eerst maar  weggelegd. Tot dat ik op een gegeven moment toch het boek weer ter hand nam en er in begon te bladeren. Er stonden tekeningen in met stripjes en rolletjes, boogjes en een hoofdstandbankje. Ik snapte er aanvankelijk nog niet zoveel van. Met deze hulpmiddelen was ik niet bekend.

_MG_3916-web

Opnieuw thuisgekomen

Maar zijn manier van schrijven was zo invoelend en makkelijk leesbaar dat mijn interesse en nieuwsgierigheid waren geprikkeld. Toen er in de nieuwsbrief van de Vereniging Yogadocenten Nederland de aankondiging van bijscholing voor yogadocenten Critical Alignment Basis verscheen heb ik geen moment getwijfeld. Zo zat ik in januari 2014 in Amsterdam aan de Blankenstraat 166 in de prachtige studio met nog een 16-tal yogadocenten. Vrijwel meteen wist ik dat ik opnieuw thuis was gekomen.

Bewegen vanuit ontspanning, niet vanuit wilskracht

De Yogaopleiding Hara en Critical Alignment Yoga hebben beiden gemeen dat ze yogadocenten opleiden op basis van zelfonderzoek en het leren bewegen vanuit ontspanning i.p.v. uit wilskracht. Alles begint met zelfonderzoek. Pas als je onderzoekt waar spanning ontstaat kan de spanning zich ontladen. ‘Waar ligt de diepere oorzaak van die spanning?’ Critical Alignment Yoga werkt met hulpmiddelen zoals het bankje om de hoofdstand mee te oefenen, een boogje dat je bij de achteroverbuigingen gebruikt en een strip. Tijdens de yogahoudingen kan het lichaam daardoor optimaal blijven ontspannen waardoor je in de houding kunt blijven, in dieper gelegen spierlagen terechtkomt en blokkades in de verbindingsketens zich oplossen.

Deel dit artikel:

Contactformulier

Vul onderstaande gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.